Проф. Вагалински: Медии от цял свят говорят за статуята на Хермес, открита у нас. Впечатлени са от находката

Източник: Archaeologia Bulgarica

Уникална статуя на бог Хермес беше открита при разкопки в археологическия обект Хераклея Синтика край Петрич. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана. 

Археологът проф. д-р Людмил Вагалински заяви в ефира на "Твоят ден", че тази седмица статуята ще бъде преместена в Историческия музей в Петрич.

"Не бързаме, за да не сгрешим. Разкопки се правят на няколко частни парцела. Има разкрити масивни градежи, но тъй като са в частен имот, общината не провежда трайна консервация. Ние аварийно ги укрепваме и покрай проверка на големия канал, зидаме подпорни стени. Проблемът със собствениците на земите трябва да бъде решен от държавата, защото напрежението се усеща в археологическия колектив. Липсва добронамереност, за да се реши проблемът, който съществува от 2017 г.'', посочи той. 

Според него общината трябва да намери решение на казуса и Министерството на културата също да се намеси. 

"Статуята е от голямо историческо значение. "Ню Йорк Таймс", "Форбс", "Франс прес", цяла България се интересува от нея от няколко дни. Това показва колко са впечатлени хората от находката, което е добра реклама за културния туризъм у нас", обясни археологът.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проф. Вагалински: Медии от цял свят говорят за статуята на Хермес...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!