Какво не знаем за резиденция "Перла" до Приморско - любимото място на Тодор Живков

Автор: Здравко ВАСИЛЕВ, flagman.bg

Интересен факт е, че именно в резиденция "Перла" през лятото на 1989 г. пред тесен кръг от "отговорни" другари е сведена информацията за предстоящите промени в страната

Няма човек, посетил Приморско и отправил поглед към залив Стомополу, да не остане очарован от стилната бялата сграда, сгушена в северната част на залива.

Построена в средата на 70-те години на миналия век, на мястото на ресторант "Перла", към най-големия за онова време къмпинг "Стомополу", сградата все още впечатлява със своята модерна архитектура и качество на строителството.

При търсене на подходящо място за изграждане на лятна правителствена резиденция, комисията попада на къмпинг "Стомополу". Остават впечатлена от мястото и най-вече от белите сводове на ресторант "Перла”. Тези бели сводове стават основен елемент във всички построени по това време луксозни правителствени резиденции.

Резиденцията разполага с огромен президентски апартамент, заемащ целия втори и част от мансарден етаж. За комфорта на гостите са били на разположение сауна, джакузи, малък басейн 6×10м., фризьорски салон, фитнес зала и няколко огромни бани. Спалнята е с площ от почти 100 м², като обзавеждането е било от най-фино резбовани мебели. Друга интересна част от резиденцията е огромното лоби отворено към балканиада от бели сводове към залива.

​​​"Перла 2" до резиденция "Перла"

Лобито е било обзаведено с най-изискана мека мебел, картини на известни български художници, археологически находки от района на Маслен нос. Подът е бил постлан със скъп килим, личен подарък на Тодор Живков от шейха на Иран при посещението му през 1974 г., безценно за времето си произведение на ръчния труд. Към сградата има закрит отопляем плувен басейн с олимпийски размери, който е с отваряем покрив и се пълни с морска вода. Тръбите, които са пълнели басейна, са били на повече от 400 метра навътре в залива, като идеята е била да черпят вода от най-чистите слоеве на морето между 6 и 8 метра. В началото на 80-те след редица наводнения на прилежащата паркова територия се изгражда огромна дренажна система, която завършва с малка буна на плажа, която за кратко върши работа и като хеликоптерна площадка. Средата на 80-те след закупуване на правителствената яхта "Балкан" се взема решение за изграждане на вълноломна стена и пристанище. Този пристан става причина за затлачване на залива и пристана, но днес е познат, като плаж "Перла" и е любим за гостите на Приморско.

Залив Стомополу с резиденцията в дъното

През 1986 г. по решение на УБО започва изграждане на луксозен комплекс "Перла-2", но през пролетта на 1990 г. обектът е изоставен.

Почти в същия период на 80-те, с висока и здрава ограда се загражда територия от 1200 хектара около резиденцията, в която се развъждат елитни животни за подборен лов. Това става и причина чести гости през годините на резиденцията да бъдат румънският комунистически лидер Николае Чаушеску и представители на висшия партиен елит с афинитет към лова и луксозния живот. Поради неповторимото биологично разнообразие още в началото на 90-те, тази територия е обявена за резерват "Ропотамо".

Сегашен вид на сградата

Интересен факт е, че именно в резиденция "Перла" през лятото на 1989 г. пред тесен кръг от "отговорни" другари е сведена информацията и плана за свалянето на Тодор Живков предстоящите промени в страната.

След демократичните промени сградата преминава в активите на "Интерхотели" към "Балкантурист" и до 2001 г. функционира като хотел. През есента на 2001 г. резиденцията е приватизирана от Илия Павлов, като плановете са били на прилежащата площ от 130 дка. да се изгради огромен луксозен комплекс. След преждевременната смърт на новия собственик започва дълъг процес на упадък и разграбване на сградата.

Въпреки надеждите и опитите през годините на местната власт сградата да се превърне в музей на Социализма, днес резиденция "Перла" е тъжна еманация на нашата действителност. Едно рушашто се бижу, съхранило спомена за една отминала епоха.

Посещение на Тодор Живков в Иран през 1974 г.

*Автор на публикацията е Здравко Василев - общественик, победител от първия сезон на риалити формата "Биг Брадър", текстът и снимките са предоставени на Флагман.бг

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Какво не знаем за резиденция Перла до Приморско - любимото място на Тодор Живков.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!