Bloomberg: Саудитска Арабия заплаши страните от Г-7 заради Русия

Труд

Саудитските власти предполагат, че кралството може да продаде част от европейския си дълг, ако страните от Г-7 решат да конфискуват замразени руски активи, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията.

Според тях саудитските власти са съобщили "частно" позицията си на представители на страните от Г-7 в началото на 2024 година. Един от събеседниците на агенцията нарече тези предупреждения "завоалирана заплаха".

Два други източника отбелязаха, че саудитски служители в разговорите специално са се позовали на дълга, издаден от Франция.

Bloomberg припомня, че в периода от май до юни страните от Г-7 са разглеждали различни варианти за използване на замразени активи по отношение на средствата на Руската централна банка. Групата в крайна сметка се съгласи да използва генерираните печалби и да остави самите активи на мира, въпреки настояването на САЩ и Обединеното кралство към съюзниците да обмислят по-смели варианти, включително директно изземване. 

Позицията на Саудитска Арабия вероятно е повлияла на нежеланието на тези страни, казаха хората, пожелали анонимност. В резултат на това са решили да използват печалбите от тези активи в подкрепа на Украйна, въпреки че САЩ и Великобритания настояваха за "по-смели варианти".

Някои страни-членки на еврозоната са били против тази идея, загрижени, че може да подкопае валутата. Един саудитски служител заяви, че не е в стила на правителството да отправя подобни заплахи, но вероятно то е очертало на членовете на Г-7 евентуалните последици от всякакви конфискации.

Позицията на Саудитска Арабия се промени, след като държавите от Г-7 излязоха с предложение, което не експроприира активите, заяви един от говорилите пред агенцията.

Според Bloomberg Саудитска Арабия може да държи френски и други европейски облигации на стойност десетки милиарди евро. Тяхната продажба вероятно няма да окаже значително влияние върху пазара, но европейски служители се опасяват, че други страни може да последват примера на кралството.

След началото на широкомащабната инвазия на руските войски в Украйна на Запад бяха замразени активи на Банката на Русия за около 260 милиарда евро. По-голямата част от средствата (около 190 млрд. евро) се съхраняват в белгийския Euroclear.

Не е ясно, казаха хората, дали Саудитска Арабия е действала от личен интерес - опасявайки се, че конфискация ще създаде прецедент, който може да бъде използван срещу други страни в бъдеще - или в знак на солидарност с Русия. Рияд и Москва поддържат близки отношения, откакто Русия нахлу в Украйна и заедно ръководят картела ОПЕК+ на производителите на петрол. 

Саудитското правителство също изгради връзки с Украйна, а президентът Володимир Зеленски пътува до кралството миналия месец, за да се срещне с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Саудитска Арабия продава своя петрол в долари, повишавайки статута си на основна резервна валута в света. Въпреки широко разпространените спекулации, че ще премине към други валути, включително китайския юан, саудитските власти постоянно омаловажават идеята, заявявайки, че придържането към долара е най-доброто нещо за икономиката на кралството.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: Саудитска Арабия заплаши страните от Г-7 заради Русия - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!