Крепост като каменна книга разказва историята на древен наш град

Снимка: Shutterstock, Автор: БЛИЦ, pochivka.blitz.bg

Крепост като каменна книга, написана преди 20 века, пази Монтана. Античният кастел се издига на хълма Калето, югозападно от града.

Укреплението е пазело от нашественици селищата в региона и пътя от Дунав през Стара планина към Бяло море. От крепостната кула погледът обхваща западните хребети на Балкана и плодородната равнина до река Дунав

Още тракийското племе трибали 4000 г. преди Хр. се установили тук, но крепостта се разраснала и придобила стратегическо значение в началото на новата ера, когато римляните завладели територията и изградили голям военен център. Те дали градски статут на селището и го нарекли Монтанензиум.

Останки от мраморен храм и разположените около него статуи и оброчни плочки на Диана, Аполон, Хермес, Херакъл и Дионис сега са в Историческия музей и Лапидариума на областния град, пише "Стандарт". 

Между II и III в. градът преживял силен стопански и културен разцвет. Военни ветерани и аристократи изградили богати земеделски и животновъдни имения. Вилите на патрициите били с красива архитектура и екстри, на които биха завидели днешни ВИП-персони. В покоите на стопаните, които често ставали и сцени на многолюдни тържества и умопомрачителни гуляи, може да се разгледат дори останките от антични климатици. 

Чрез сложна система от отвори под пода и в стените римляните зимно време вкарвали топъл въздух в сградите, а лете по същия път течението гонело жегите. За възхвала на подвизите на пълководците и за украса на домовете на управниците изработвал статуи и плочи скулпторът Сатурнин от Мала Азия.

Каменните страници, положени в музея и лапидариума на днешна Монтана, дават богата представа за живота край Огоста през онези векове. Сред откритията е и рядко срещана военна диплома на редови боец, издялана от камък.

През 2010 г. екип, ръководен от д-р Гергана Кабакчиева от Археологическия институт и музей към БАН, откри в древната базилика надгробна плоча на богат римлянин – вероятно съдия или управител с изобразен върху нея тракийски конник, убиващ лъв.

Стените и сградите на планинската крепост били опожарени и сринати от нашествията на готите през VI – VII в. После по тези места се заселили славяните, а след тях и българите.

През 1971 г. крепостта „Монтана“ е обявена за археологически паметник от национално значение. 

Край руините се зеленеят дърветата на лесопарк „Калето“ – 328 дка, засадени с дъб, бук, ясен и явор, под чиито сенки се разхождат жителите и гостите на града. 

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Крепост като каменна книга разказва за древния град Монтанензиум

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!