WSJ: Русия постоянно се адаптира, правейки западните прецизни оръжия HIMAR, Excalibur, ATACMS безполезни

Loremipsum, Труд

Успехът на Русия в електронното противодействие на западните оръжия представлява стратегическо предизвикателство за Съединените щати и техните съюзници. Руската армия постоянно се адаптира, използвайки огромните си възможности за радиоелектронна борба, пише The Wall Street Journal.

Отбелязва се, че например американските артилерийски снаряди M982 Excalibur направиха чудеса, веднага щом попаднаха на бойното поле в Украйна през лятото на 2022 г. GPS-насочваните боеприпаси поразяват руски танкове и артилерия с хирургическа прецизност, но не траят дълго. Въпреки това, според украинските командири, към средата на 2023 г. боеприпасите Excalibur са станали практически безполезни и вече не се използват.

Няколко други оръжия, които демонстрираха западното технологично превъзходство, претърпяха подобна съдба.

„Руското противопоставяне беше особено успешно с Excalibur. Други прецизни артилерийски снаряди, като Bonus от Франция и Швеция, също станаха по-малко ефективни поради руска намеса“, се казва в публикацията.

Посочва се, че руските електронни противодействия също значително са намалили точността на боеприпасите GMLRS за HIMARS - оръжие, което обърна хода на войната в полза на Украйна през лятото на 2022 г., според украински военни.

„Отклонението варира в зависимост от разстоянието. Това е голям проблем за ракетата тип M31 GMLRS с единна бойна глава, която беше използвана с голям успех през 2022 г. за унищожаване на руски бункери, командни центрове, понтони, оръжейни складове и защитено оборудване“, пише WSJ.

Отбелязва се, че някои други западни видове прецизни оръжия, предоставени наскоро, продължават да поразяват важни руски цели. Това са балистични ракети ATACMS американско производство, както и крилати ракети Storm Shadow. Но според украински военни и западни експерти по отбраната също е само въпрос на време Русия да се научи да намалява ефективността и да повишава нивото на прихващане на тези ракети.

 „Трябва да приемем, че винаги ще има адаптация, а руснаците са се адаптирали към много неща“, каза Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика.

Говорител на Министерството на отбраната на САЩ каза, че Пентагонът е "много наясно" с развиващата се заплаха от електронна война, представлявана от Русия. Той каза, че Съединените щати работят в тясно сътрудничество с Украйна и партньорите от отбранителната индустрия, за да реагират бързо на тази заплаха и да гарантират, че американските прецизни оръжия остават ефективни във военни ситуации.

През май стана известно, че САЩ са спрели доставките на управляеми артилерийски снаряди Excalibur за Украйна, след като Киев съобщи за тяхната ниска ефективност.

Беше отбелязано, че заглушаването от страна на Русия на системите за насочване на няколко оръжия, предоставени от американците, подкопава способността на Украйна да защитава своите територии. В отговор Съединените щати просто спряха по-нататъшните доставки на снаряди Excalibur.

В същото време беше посочено, че снарядите Excalibur и реактивната артилерийска система HIMARS са пострадали най-много от руските системи за радиоелектронна борба.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: WSJ: Русия постоянно се адаптира, правейки западните прецизни оръжия HIMAR, Excalibur, ATACMS безполезни - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!