Чия е древната мраморна статуя, открита в канал?

Retro.bg

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Статуята е висока над два метра и вероятно изобразява Хермес – едно от най-популярните божества в района, каза ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Правена е от майстор, използвал цял мраморен блок, вероятно през II век. Според археолозите има паралели с други изображения на бог Хермес, но са запазени много малко подобни статуи по света.

„Предстои ни още много работа и не искам да прибързвам със заключенията, но отсега мога да кажа, че тази антична статуя е не само най-добре запазената сред откритите тук, а и изобщо на територията на България. Предполагам, че някогашните жители на града са я положили в пръстта на това място след голямото земетресение през IV век – за да съхранят за по-добри времена едно от старите си божества в период, когато християнството вече е официалната религия“, казва още археологът.

Проф. Вагалински посочи, че находката е открита в подземния канал на града Клоака Максима и учените не са очаквали да намерят нещо там. „В този район, където е големият канал, основната ми грижа е как да запазим античните градежи, които сме разкрили преди шест години“, обясни той. По думите му този участък е частен и общината не може да проведе трайна консервация и реставрация като в общинския парцел. Тези строежи и стени, които са частен имот, ерозират. Именно поради тази причина решили да отворят решетките на канала, които са сложили за безопасност, и да проверят какво е състоянието му.

„Почиствайки много внимателно, за да установим какво е състоянието на стените, се видя мрамор“, разказа проф. Вагалински. След като продължили с почистването, започнала да се очертава и статуята.

Тази седмица със специална конструкция тежката скулптура ще бъде безопасно извадена, ще се опакова и ще се повдигне с кран, за да бъде пренесена в музея в Петрич, където ще бъде изложена за посетители след необходимата реставрация и консервация.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Чия е древната мраморна статуя, открита в канал?   - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!