Валя Балканска: Янка Рупкина да си гледа работата!

Retro.bg

„Янка Рупкина да си гледа работата! Тази вражда не може да продължава  повече и не искам на тези години да се разправям с проблеми. Мислех, че за толкова време сме  се помирили, но явно не е така”.

Това сподели великата Валя Балканска по повод неразбирателство между нея и гласовитата Янка Рупкина. Свадата  започва още преди много години, когато изпращат в Космоса песента на Балканска „Излел е Дельо хайдутин”, но тази новина никак не се харесва на Рупкина.
Според Янка Рупкина колежката й е имала късмета, тъй като е била партиен  член.

„Защо точно тази песен е изпратена в Космоса, а не моята „Калиманко Денко мари хубава”, пита все още Рупкина.

След като спорът между двете певици започва, обществените мнения в страната се разделят на две. Едната половина подкрепя Балканска, а според други изпълнителката на „Калиманко Денко мари хубава” имала по-хубав глас.

„Когато песента ми беше изпратена в небето, аз не го знаех това. Не съм искала да обидя никого. Ако песента на Янка Рупкина беше полетяла, аз щях да се радвам, много да се радвам за нея. Докато тя се отнася много злобно към моето име и това преди ме обиждаше, но щом продължава да се държи така вече 10 години, аз искам да продължа напред”, категорична е Валя Балканска.

Изпълнителката разказа за това как се е докоснала до „Излел е Дельо хайдутин”. По думите й е научила песента от Надежда Хвойнева и лично я моли да я пее по сцените. Хвойнева няма против и така Балканска започва да я изпълнява, а гласът й става разпознаваем, тъй като докосва всички със своя тембър.
През 1977 г. „Излел е Дельо хайдутин“ е включена в Златната плоча на „Вояджър” и е изпратена с американските космически апарати „Вояджър 1” и „Вояджър 2” като послание от Земята до далечния космос и непознати цивилизации.

Легендарната родопска песен е изпята за първи път от младата Валя Балканска на първия Роженски събор на народното творчество през 1961 г. Точно тази песен се превръща в „бойния кон“ (по израза на голямата оперна артистка Гена Димитрова) на Балканска, с който тя се явява и на Първия събор на народното творчество, проведен от 12 до 15 август 1965 г. в местността Войводинец над Копривщица.
Точно там я чува американската фолклористка Етел Райм. По-късно тя и колегата и от Центъра за традиционна музика и култура в Ню Йорк Мартин Кейнинг решават да направят записи в България. След като са готови със записите, учените се връщат в САЩ. Мартин и Етел правят селекция на музиката в специален лейбъл Nonеsuch Explorer Series през 1970-71 г. Това са изпълнения от различни краища на света, а два от записите са от България.

През 1972 г. комитетът за избор на звуковата програма „За бъдни времена и същества“ (записана на златен компактдиск) се обръща към Райм и Кейнинг с молба да отстъпят правата върху техния запис на Валя Балканска. Големият астроном Карл Сейгън, който участва в програмата „Вояджър“, се спира на тях, докато търси музика от всички части на планетата. Помолен е от НАСА да направи записи, в случай че има извънземни, за да им даде представа за това какво има на планетата Земя. Той записва поздрава „Здравей“ на 50 езика, записва различни звуци, като капенето на вода в чаша, детски плач, кучешки лай, шум на ручей и др. Освен това трябва да подбере и най-добрата музика от планетата. Сейгън се спира на 27 селекции на песни от цял свят. След като чува песента на Валя Балканска, казва: „Трябва да сложим и тази песен“. „Излел е Дельо хайдутин“ е избрана за Златния диск между 250 000 песни.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Валя Балканска: Янка Рупкина да си гледа работата! - Retro.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!