Турция вече има собствено произведен комуникационен сателит в Космоса

/КРОСС/ Турция изстреля в Космоса първия си комуникационен сателит собствено производство, съобщава "Ройтерс".

Turksat 6A беше изведен в орбита днес - ход, с който Анкара даде заявка, че ще разшири сателитното покритие на страната и ще отговори на нейните нужди от телевизионно излъчване.

Ракета Falcon 9 на SpaceX изведе сателита в космоса от авиобазата "Кейп Канавернал" във Флорида, САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изстрелването бележи откриването на "нов етап" за Турция в производството на сателити.

"Произведохме над 81% от подсистемите, сателитните наземни станции и софтуера в проекта 6A, който е от голямо значение за бъдещето на страната ни в космоса, с национални ресурси", изтъкна той.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу посочи, че първият сигнал от Turksat 6A е получен 67 минути след изстрелването му, както е планирано. Активирането на сателита ще разшири покритието на Турция до 5 милиарда души.

"Ще изведем своите комуникации и телевизионни предавания до по-безопасно и по-добро ниво", изтъна той и добави, че Turksat 6A ще позволи на Турция да достигне и до Индия, Индонезия, Малайзия и Тайланд.

И преди Турция е изстрелвала сателити посредством ракети от SpaceX. Уралоглу посочи, че Turksat 6A е резултат от 10-годишни усилия за собствено производство на сателит и добави, че това означава, че Турция е станала една от 11-те държави, които са го постигнали.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Турция вече има собствено произведен комуникационен сателит в Космоса - Cross.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!