Саудитска Арабия заплаши да продаде европейски облигации, ако руските активи бъдат конфискувани

Путин и Мохамед бин Салман в Рияд, снимка: ТАСС

Автор: Обективно

Русия намери влиятелен съюзник срещу Г-7 (САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Канада и ЕС) в лицето на Саудитска Арабия. Украйна ще остане без руските замразени активи, обещани й от Запада, след като страните от Г-7 получиха предупреждение от Рияд.

ЕК може да съди Унгария в Съда на ЕС заради „мисията за мир“ на Орбан в Москва и Пекин

Полша влиза в конфликта: ще прехваща руски ракети във въздушното пространство на Украйна

Ремонтират бомбоубежищата за депутатите

В началото на годината Саудитска Арабия е намекнала на страните от Г-7, че може да продаде европейските дългови инструменти, които притежава, ако замразените руски активи в размер на 300 милиарда долара бъдат конфискувани, съобщи Bloomberg. Въпреки че Рияд не казва директно кои ценни книжа на страните са изложени на риск, Франция вероятно ще пострада най-много.

„Министерството на финансите на страната изрази несъгласието си с тази идея пред някои страни от Г-7. Саудитците специално споменаха дълговете, емитирани от френската хазна“, съобщи Bloomberg.

Саудитска Арабия няма достатъчно европейски облигации, за да свали пазара на ценни книжа, но служителите в Европа се страхуват от „ефекта на доминото“, когато други страни последват Рияд. Ако има масова продажба на европейските ценни книжа, това ще доведе до мащабна криза в Европа, която вече търпи загуби след налагането на санкциите срещу Русия.

Реакцията на ЕС не закъсня. Въпреки натиска на САЩ и Великобритания, Европа реши да изтегли само натрупаните лихви от активите на Русия, но да не пипа самите активи. Този ход подчертава нарастващото дипломатическо влияние на Саудитска Арабия.

Друго притеснение за блока е, че повечето от замразените в момента руски активи – около 200 милиарда долара – са в базираната в Белгия финансова компания Euroclear.

„ЕС не може да спаси Euroclear“, заяви високопоставен служител в Брюксел. – „Euroclear управлява трилиони евро и фалитът й би бил много повече от бюджета на ЕС. Трябва да балансираме риска и печалбата“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Саудитска Арабия заплаши да продаде европейски облигации, ако руските активи бъдат конфискувани

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!