Ремонтират бомбоубежищата за депутатите

© Bulphoto (архив), Новини Бг

Полша влиза в конфликта: ще прехваща руски ракети във въздушното пространство на Украйна

ЕК може да съди Унгария в Съда на ЕС заради „мисията за мир“ на Орбан в Москва и Пекин

Българските депутати ще бъдат на сигурно място в случай на война. Започва ремонт на бомбоубежищата под сградата на бившия Партиен дом, който в момента се ползва като сграда за Народното събрание. Това става ясно от обявена в края на май от парламента поръчка за изготвяне на проект за ремонт на подземното скривалище в сутерена на сградата на Партийния дом на стойност 100 000 лева, пише "Капитал".

Скривалището е строено за висшата номенклатура в средата на миналия век, но в момента е много лошо състояние.

В края на май Народното събрание обяви поръчка за 100 хил. лв. за изготвяне на проект за ремонт на подземното скривалище в сутерена на сградата на Партийния дом. То представлява система от помещения с входове и изходи и е проектирано и изградено спрямо правилници и инструкции за такива скривалища към средата на 20 в., но в момента е в много лошо състояние и няма как да се ползва като такова.

Според наредбата за подобни "колективни средства за защита" тяхното основно предназначение е "укриване на населението при въздушно нападение от бойни и промишлени отровни вещества, радиоактивни вещества и биологични агенти".

В рамките на търга по втора обособена позиция се търси и проектант, който да подготви ремонта на паркинга на Народното събрание, който се намира на ул."Искър".

Крайният срок за получаване на оферти е 27 юни 2024 г.

Поръчката първоначално е била обявена през февруари 2020 г., но е била прекратена, защото никой не е подал оферта, става ясно от документите в профила на купувача на парламента. Отварянето на офертите е трябвало да се състои точно на първия ден от извънредното положение - на 13 март 2020 г.

Обществената поръчка е разделена на две обособени позиции.

В рамките на едната избраният изпълнител трябва да изготви технически проект и да упражни авторски надзор по основен ремонт "колективно средство за защита", което се намира в сутерена на сградата на Народното събрание, София, пл. "Княз Александър I" №1, т.нар. обект Запад. Проектантите ще имат срок от максимум три месеца, а таванът на цената на поръчката е 75 хил. лв. без ДДС.

Общата му площ е около 650 кв.м, като там се намира т.нар. околовръстен коридор, технически и санитарни помещения, преддверия към вътрешната част на скривалището и 10 броя помещения за престой на лица. На около 150 кв.м могат да бъдат настанени до 300 души, посочва се в документацията към търга.

Въпросният нов инвестиционен проект трябва да даде концепция за реализирането на ремонта, да се дефинира какво ще се прави и в каква последователност в условията на работещо Народно събрание и провеждане на редовни пленарни заседания в новата пленарна зала, разположена в Блок №ІV Г в сградата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ремонтират бомбоубежищата за депутатите - Общество - Новини Бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!