Депутати от ДПС бойкотираха Пеевски

Депутатите от ДПС се снимат с Ахмед Доган в резиденцията му в Росенец, снимка: Facebook

Автор:
Обективно

Депутатите от ДПС, които спазиха призива на Ахмед Доган да не подкрепят правителство на ГЕРБ, обявиха бойкот на Делян Пеевски.

Те отказаха да присъстват на заседанието на парламентарната група, свикано от Пеевски, който е председател на групата им в Народното събрание и съпредседател на партията.

На заседанието ДПС трябваше реши какво да прави с втория мандат за съставяне на правителство. В обръщението на депутатите са посочени следните мотиви:

 1. Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган;
 2. В подкрепа на това подчертаваме, че НЕ СА СПАЗЕНИ указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели – както за партията, така и за парламентарната група.
  1. Джевдет Чакъров
  2. Делян Пеевски

Което означава:

 1. съпредседателско участие в преговорния процес;
  2. общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;
  3. в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.
 2. Не взимаме участие на обявеното заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.
 3. Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока „ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА“ е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи, пише в становището на 17-те депутати.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Депутати от ДПС бойкотираха Пеевски

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!