Икономист: Ако се случи това, минималната работна заплата ще мине 1000 лв.

Според него таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена

Минималната заплата трябва да достигне жизнения минимум, който е около 1500 лева на човек, а също и да се свърже с инфлацията и производителността на труда. Ако се приложат трите критерия, МРЗ би била към 1100 лева, а не 933. Това заяви главният икономист на КТ „Подкрепа“ Атанас Кацарчев пред Нова нюз. 

„През юли ще видим какво е изпълнението на бюджета и как финансовото министерство се е справило. През април се очакват постъпленията от данъците - по доходите на физическите лица и корпоративните. На хляба има надценка, на лекарствата също - фиксирана.

Това означава, че някой лъже. Според мен таванът на надценката на брашното и хляба почти няма да има ефект върху крайната цена", коментира Кацарчев.

По думите му отпуснатата сума за миньорите подлежи на нотификация в ЕС като държавна помощ. „Едва след одобрение, тя ще бъде изплатена на предприятията.

Ако това не се случи, протестите ще продължат, защото се застрашава съществуването на мините и ТЕЦ-овете. В момента има друго напрежение - в част от второстепенните разпоредители не достигат средства за обезпечаване на годишните разходи за заплати и осигуровки.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Икономист: Ако се случи това, минималната работна заплата ще мине 1000 лв.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!