Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Австрийската OMV е купилa газ от „Газпром“ за 6,8 млрд. евро през миналата година


Годишното общо събрание на OMV, снимка: Twitter/@omv

OMV е закупилa руски газ от „Газпром“ за 6,8 милиарда евро през миналата година. Това стана ясно на общото събрание на австрийския енергиен доставчик OMV, съобщи profit.at. Едва след многократни запитвания мениджърите потвърдиха, че групата е купила газ от „Газпром“, като 76 % от синьото гориво на стойност 5,2 млрд. евро са били за австрийския пазар през миналата година. Останалото количество е изнесено.

Компанията, която е една трета собственост на държавата, има дългосрочни договори с „Газпром“. Те всъщност трябваше да изтекат през 2028 г., но бившият изпълнителен директор на OMV ги удължи до 2040 г. Според отчета на годишното общо събрание договорите също не предвиждат възможност за предсрочно прекратяване.

Въпреки това може да последва внезапно спиране на вноса на газ от Русия. Бившият шеф на OMV Герхард Ройс посочи, че договорът за транзит на руски газ през Украйна вероятно няма да бъде продължен от правителството в Киев. Този договор изтича в края на 2024 г. В момента газопроводът през Украйна е единственият маршрут за природен газ от Русия до Австрия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Австрийската OMV е купилa газ от „Газпром“ за 6,8 млрд. евро през миналата година

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!