Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Корабът потъва: Кметове на ГЕРБ бягат при Румен Радев

Една от задаващите се интриги в политическия ни живот е ще играе ли Румен Радев със свои кандидати на местния вот. ПП-ДБ го подозират в това, като в записа от „Рудигейт“ Асен Василев подробно обяснява как президента ще отмъкне някой от кметовете на ГЕРБ; сред тях – Димитър Николов, поканил наскоро при откриването на новата бургаска спортна зала държавния глава, вместо съпартийците си.

Мнозина анализатори считат, че Радев наистина иска да си има свои кметове – или да бъдат бастион на бъдещата му партия, или поне чрез тях да увеличи влиянието си и в местната власт.

Разстановката показва, че е по-вероятно Радев неформално да подкрепя кандидати, вместо публично. Покрай досегашните и вероятните бъдещи служебни кабинети той разполага с доста ресурс ефективно да оказва такава подкрепа. Възможно е приближени до него хора да влязат в съответните инициативни комитети. Към момента ситуацията изглежда така:

Николов почти сигурно ще е за пети път кандидат, този път чрез инициативен комитет, а това е и формата за взаимодействие с Радев. Де факто той е вече в кампания. Бургаският кмет „осиротя“ откъм партия, след като бе споменат от Бойко Борисов сред хората, които няма да бъдат повече претенденти на ГЕРБ, за да се даде път на други фигури.

Наблюденията на Асен Василев са точни – Радев няма никакъв принос към спортната зала, за да бъде канен; принос има ГЕРБ, но нейни видни представители отсъстваха от церемонията. Приятелските разговори и общи снимки между Николов и Радев бяха знаково събитие, адресирано към местния вот наесен.  

Двама от министрите в момента също може да бъдат кандидати в родните си градове – Иван Демерджиев в Пловдив и Илин Димитров във Варна. Наскоро МВР-шефът не отхвърли такъв вариант, макар и да не го потвърди. Димитров пък е една от мишените на Иван Портних (ГЕРБ) напоследък, което показва, че сегашният кмет има изпреварваща информация за намеренията на министъра на туризма.

Източници на „Сега“ съобщиха, че много топли в последно време са отношенията на Радев с Валентин Ревански. Ямболският кмет де факто е безпартиен, което улеснява контактите му с държавния глава. Напусналият БСП Станислав Владимир (Перник) със сигурност може да бъде броен за член на отбора на Радев, а сигнали за близост с държавния глава има и за Георг Спартански (Плевен), издиган досега като независим.  Пенчо Милков (Русе), Цветан Ценков (Видин), Йордан Йорданов (Добрич) пък са кметове на областни градове, които членуваха в инициативни комитет на Радев при кандидатурата му за втори мандат. От тях най-интересно е положението с Ценков – макар да бе кандидат на ГЕРБ-СДС преди 4 години, той е в лоши отношения с местния кадровик на ГЕРБ Росица Кирова, затова е много вероятно да бъде „дооткраднат“ от Радев тази есен.

Държавният глава и администрацията му поддържат тесни връзки и с доста кметове от областите Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Сред тях има и кметове на ГЕРБ. В регионите на Благоевград и Пазарджик ГЕРБ си има проблеми, а Пловдивско е ареал, където с позиции е Георги Гергов – всичко това улеснява Радев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Корабът потъва: Кметове на ГЕРБ бягат при Румен Радев - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!