Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кабинетът на ПП е готов. Лорер отпаднал в последния момент. Вижте министрите – Козяк ни е взел на ръчно управление. Нищо не зависи от нас

Освен името на Мария Габриел, в кабинета няма имена от ГЕРБ и “Демократична България”

ГЕРБ не са успели да "завоюват" нито една властова позиция. Затова пък "Продължаваме промяната" са се наложили с якри политически имена: Асена Василев, Даниел Лорер, Милен Матеев, Радослав Рибарски.

Kalin Todorov: ПОГНУСАТА
Боко полегна на Киро и правителство май ще има. То бе заченато в грях, ще се роди с Цезарово сечение и ще поживее в безчестие.
Мутрите пуснаха шарлатаните при властта и парите, шарлатаните изпраха л@йняните одежди на мутрите.
Мръсната вода ще остане за нас.
България безнадеждно затъва в блатото на корупцията и тресавището на войната.

Има списък с министри, който е одобрен от „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ГЕРБ-СДС. Това обяви  пред NOVA акад. Николай Денков.

Цветеслава Гълъбова: Приключихме Подмяната!
Дадохме България!
Грабихме Европейски Република България!
Стани Да Седна!
😡😡😡😡😡
А ние да му мислим!

Той поясни, че е имало спокойна и конструктивна дискусия, в която са търсени най-добрите личности, и всичко е приключило нормално.

Кабинетът е готов, шеф на ГДБОП от времeто на Рашков, поема МВР, научи преди това Епицентър. бг.

В крайна сметка Асен Василев ще бъде финансов министър. Министър на вътрешните работи пък ще стане шефът на ГДБОП Калин Стоянов. В последния момент останалите ярки политически лица като Радослав Рибарски, Даниел Лорер и Милен Матеев са отпаднали.

Очаква се довечера той да бъде гласуван от Националните съвети на двете формации и утре да бъде обявен официално. 

"Ще имаме разговори вътрешно в нашите органи на партиите. Разговорите ще продължат и утре рано сутринта. Окончателното решение за състава ще се случи в утрешния ден. Днес ще говорим в Националните съвети. Този път се надявам да няма записи”, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Освен името на Мария Габриел, в него няма имена от ГЕРБ и “Демократична България”.

ГЕРБ не са успели да "завоюват" нито една властова позиция.

Затова пък "Продължаваме промяната" са се наложили с със свои имена.

Екатерина Михайлова е имала предложение за правосъден министър в кабинет на Николай Денков, обаче е отказала предложението, потвърди тя пред "Нова телевизия". Така в стола на Крум Зарков ще седне първоначално номинирания за този пост Милен Матеев от ПП.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че сред имената има както експерти, така и политически лица, но предложени основно от ПП, като така те ще носят основната отговорност.

bTV пусна с пълния списък имена на министри и вицепремиери в проектокабинета “Денков-Габриел”, които скоро ще бъдат обявени официално.

Министър-председател на ротация – Николай Денков и Мария Габриел
Вицепремиер на ротация - Мария Габриел и Николай Денков
Министър на външните работи - Мария Габриел

Министър на финансите - Асен Василев, който е съпредседател на ПП и бивш ресорен министър в кабинета "Петков". Той имаше същия ресор и в кабинета "Петков". Между двете преговарящи страни вече се договарял и документ, който да гарантира, че няма да има смени без основания заради чутото в записа от Националния съвет на "Продължаваме промяната - Демократична България" от 21 май, в който се говори за чистки в администрацията и службите за сигурност.

Министър на иновациите и растежа -  Милена Стойчева. Тя беше номинация за същия пост и в проектокабинета на проф. Николай Габровски през декември 2022 година. Стойчева е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. До 2022 година е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity. Член е на борда на Европейския форум на жените-основатели на компании.

Министър на правосъдието - Емил Дечев. Той е настоящ заместник-министър на правосъдието (на този пост беше и по времето на кабинета на Кирил Петков). Преди това в продължение на близо 20 години той е съдия в Софийския градски съд и в Софийския районен съд. Дечев е магистър по право, а кариерата му започва като следовател в Столичната следствена служба през 1997 година. След което три години е съдия в Плевенския районен съд. Дечев е бивш председател на най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите.

Министър на енергетиката - Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/

До последно в кулоарите на Народното събрание се говореше, че за поста ще бъде предложен депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България", бивш председател на комисията по енергетика в парламента, Радослав Рибарски.

Министър на регионалното развитие и благоустройството - Андрей Цеков, депутат от ПП, бивш зам.-министър. Той също е сред номинираните още от 2 май, когато "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви проектосъстав, по искане на ГЕРБ) . Цеков беше зам.-министър на финансите, когато начело на министерството беше Асен Василев. В сайта на "Продължаваме промяната" е посочено, че Цеков е юрист, специализирал в Амстердам и Нидерландия, както и че има опит в управлението на инвестиционния процес и корпоративни структури.

Министър на транспорта - Георги Гвоздейков, бивш депутат от ПП и директор на закритото дружество за "въздушните линейки" - "Хели Мед Сървиз"

Министър икономиката и индустрията - Богдан Богданов

Министър на здравеопазването - д-р Христо Хинков, дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи

Министър на образованието и науката - проф. Галин Цоков. Той е на ръководен пост е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Справка в сайта на висшето учебно заведение сочи, че е член на няколко професионални организации, сред които "Съюза на учените в България" и "Българското педагогическо дружество".

Министър на отбраната - Тодор Тагарев, бивш служебен министър и проекто такъв в кабинета "Петков".Той беше служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков. Той трябваше да бъде предложен и в кабинета "Петков" след отстраняването на Стефан Янев заради позицията му за войната на Русия в Украйна, но в последния момент беше издигнат и избран Добромир Зайков.

Министър на труда и социалната политика - Иванка Шалапатова, Фондация „За нашите деца“

Министър на вътрешните работи - Калин Стоянов, ръководител на ГДБОП от 2021 г.Той беше назначен за директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи в първото служебно правителство на Румен Радев, като заема поста и до днес. По неофициална информация той се смята за приемлив и от ГЕРБ. Стоянов работи в системата на МВР от 2003 г., като последователно заема изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР - Бургас, а от април 2018 г. е началник на отдел "Специални операции" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Министър на електронното управление - Александър Йоловски, бивш зам.-министър
Министър на земеделието - Кирил Вътев, собственик на месопреработвателната компания "Тандем" . Той е лична номинация на бащата на Кирил Петков.

Министър на околната среда и водите - Юлиан Попов, бивш служебен министър в мандата на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев

Министър на туризма - Зарица Динкова от “Зелено движение"
Министър на културата - Кръстю Кръстев 

Министър на младежта и спорта - Димитър Илиев, автомобилен състезател

Във вторник номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел постави условия към ПП-ДБ за подновяване на разговорите - да преосмислят състава на кабинета и принципите си.

Относно името на Асен Василев като финансов министър в предложения кабинет, Николай Денков беше категоричен. „От гледна точка на бюджета, по-добър от него като специалист и експерт, който може да направи два бюджета в рамките на няколко месеца - не знам. Няма никакви индикации тези апокалиптични прогнози за бюджета да се сбъднат”, добави депутатът.

Лидерите на двете формации обсъждаха последните промени часове наред в стаята на председателя на Народното събрание. На излизане призоваха за търпение: „Имаме напредък днес. Имайте още малко търпение”, призова Денков.

По-рано днес се проведоха две последователни лидерски срещи в кабинета на председателя на НС Росен Желязков. На тях присъстваха Мария Габриел, Томислав Дончев, Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. Първата среща приключи за малко повече от час, след което представителите на двете коалиции си дадоха почивка за съгласуване на последните рокади. В 14 ч. преговорите бяха подновени и продължиха около два часа, като през това време съставът на проектокабинета "Денков-Габриел" бе окончателно одобрен.

Към 18 ч. се проведе трета среща, на която обаче присъстваха само представители на ПП и ГЕРБ.

Вчера Денков заговори за подготвян документ, "който да даде спокойствие на всички (в държавната администрация - б.а.), които са се притеснили". Според информация на OFFNews не става въпрос за закон, който да защити държавните служители от политически чистки, а програмна декларация на кабинета "Денков-Габриел". По този начин ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ избягват коалиционното споразумение и запазват позициите си като вид "неформална коалиция".

Очаква се финалният списък с министри да бъде гласуван от Националните съвети в „Продължаваме Промяната - Демократична България” тази вечер.

След това ще върнат папката на президента Румен Радев.

Крайният срок е в понеделник.

За това правителство ще гласуват само депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. То няма да получи подкрепа нито от БСП, нито от ДПС, нито от ИТН, нито от "Възраждане",сочи проверката на "Епицентър. бг".

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Кабинетът на ПП е готов. Лорер отпаднал в последния момент. Вижте министрите (обновена)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!