Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гилотина за ГЕРБ! Иван Гешев остава на поста още 6 месеца

Критичният за главния прокурор Иван Гешев месец май, започнал с взрива до автомобила, с който пътува на 1 май, приключи вчера, но казусите, които последваха все още не са. Точно месец по-късно пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще заседава по искането на шестима членове на прокурорската колегия за предсрочното му отстраняване. Причината – данните, изнесени от директор на Националната следствена служба (НслС) Борислав Сарафов, че главният прокурор се е месил с лични разпореждания по разследването на взрива като е изпратил на мястото на инцидента израелски експерт, пише „Дневник“.

През май бяха инициирани две процедури за отстраняване на главния прокурор – първата е отворена и именно тя ще бъде разглеждана в четвъртък (1 юни), а втората все още не е открита и предстои съветът да обсъди дали е допустима. През май Софийската градска прокуратура започна и проверка по сигнал на Борислав Сарафов, по която Гешев бе призован и разпитан.

Взривът и последвали събития предизвикаха сътресения не само в съдебната власт, но и на политическия терен. Парламентът скоростно прие окончателно на две четения в рамките само на две седмици поправки, с които се въвежда механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и неговите заместници – законодателство, за което Европейският съд по правата на човека в Страсбург сочи като ключово и липсващо в България още от 2009 г. с решението по делото „Колеви срещу България“, а редица Европейски институции го припомнят всяка година в редовните си доклади.

Сега за промените гласуваха и ГЕРБ, и ДПС. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов директно заяви, че искането на имунитета му, е цената, която плащал за съдебната реформа.

Месецът започна с взрива до Гешев и завърши с обвинения и издирване на бившия шеф на следствието Петьо Петров – Пепи Еврото, попадал досега в групата на „недосегаемите“. В последните дни на май прокурорската активност достигна такава интензивност, макар и само по няколко казуса, че е трудно да се прецени дали това е кулминацията или само началото. Както и доколко процесите ще са оздравителни или тече поредното „прегрупиране“ по определението на Сарафов в телефонен разговор с Гешев, изтекъл вероятно от главния прокурор към жълто издание.

Независимо от всички спешни действия за смяна на главния прокурор, които различните институции започнаха, Гешев вероятно остава на поста си поне още половин година. Освен ако не се окаже, че е размислил за оставката си по-рано.

Причините за това са няколко. Само до преди година Висшият съдебен съвет (ВСС) нямаше правила, по които да започне въпросната процедура, но те бяха приети покрай предходните две искания за отстраняването му през 2021 и 2022 г. от двама министри на правосъдието – проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Самата процедура е огледална на тази по избора му и може да продължи повече от 6 месеца като е предвидена възможност за изслушване както на Гешев, така и на други свързани представители на институциите. Главният прокурор има и право да обжалва решенията на кадровия орган пред съд и всички индикации показват, че ще го направи, ако се събере достатъчно мнозинство за предсрочното му отстраняване. Освен това, ВСС не може да освободи от поста Гешев, без указ на президента Румен Радев, който от своя страна има право да върне процедурата отново в съвета за ново разглеждане, ако сметне за основателно и се мотивира.

Междувременно президентът Радев все още не е обнародвал в „Държавен вестник“ решението на Народното събрание, с което бе въведен механизма за разследване на главния прокурор. Това можеше да се случи още на 30 май, но по информация на „Дневник“ настройката на държавният глава е промените да се огледат добре и да се спази 15-дневният срок, който има по Конституция. Има възможност и да върне приетите промени за ново разглеждане в Народното събрание, което ще завърти наново процедурното колело там.

Паралелно с това Гешев е доста активен и обяви директно, че няма да подаде оставка като я скъса демонстративно и за тежест добави, че „не бяга, а се бие“.

Дори и в отпуск, който твърди, че е пуснал заради искането за предсрочното му отстраняване той е извънредно активен. През последните дни от отпуската си Гешев проведе серия от срещи в качеството си на главен прокурор, за които има публична информация, придружена от снимки на официалния сайт на институцията с прокурори в страната.

В допълнение към обиколките в страната и пресконференциите, на които показваше есемеси и пускаше записи на разговори с членове на съдебния съвет, главният прокурор потърси защита и от Конституционния съд, към когото отправи и искане за тълкуване на три въпроса като основният от тях е дали може ВСС с изтекъл мандат да го отстрани.

Този състав на съвета работи извън мандата си от октомври м.г., тъй като парламентът не избра и изобщо не започна процедура за избор на членове на парламентарната квота – съдии и прокурори.

Иван Гешев поиска и тълкуване на въпроса дали ВСС изобщо може да упражнява функциите си, както и дали е допустимо да се формира нов съвет само с избраните миналата година членове от съдебната квота и „тримата големи“ – председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Конституционният съд от своя страна няма задължителен срок, в който трябва да се произнесе и това зависи изцяло от преценката на магистратите, но практиката показва, че средният срок е до половин година.

На заседанието на пленума на съдебния съвет на 1 юни (гледайте на живо в „Дневник“ през деня) се очаква да бъде разгледано по същество първото искане на шестима членове на прокурорската колегия за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев с мотив, че е накърнил престижа на съдебната власт със своите действия покрай разследването за взрива около автомобила му от 1 май, но дали ще се стигне до гласуване и произнасяне все още не е известно, тъй като съветът може (подобно на предходните две искания от 2021 и 2022 г.) да реши да обедини процедурите в една.

Искането на Гешев за тълкуването на Конституцията по поставените от него въпроси също може да окаже влияние, тъй като ВСС може да замрази процедурата за неизвестен период от време до изчакване на решението на Конституционния съд като се позове на член от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда спиране на всички висящи производства до окончателното произнасяне по казуса.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гилотина за ГЕРБ! Иван Гешев остава на поста още 6 месеца - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!