Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ОПЕК отказа да покани големите американски медии на срещата си


Централата на ОПЕК във Виена, снимка: © C.Stadler/Bwag; CC-BY-SA-4.0

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отказа да покани репортери от Bloomberg News и Reuters на събитието си в Австрия по-късно тази седмица, оплакаха се и двете медийни организации

Кореспондентите на Wall Street Journal също са пренебрегнати и не са получили покана, според Reuters и Bloomberg.

Въпреки че журналистите от трите медийни агенции обикновено отразяват срещите на ОПЕК, Bloomberg заяви, че този път организаторите са решили да изпратят покани директно на репортерите, за разлика от предоставянето на акредитация на всеки журналист, който иска да присъства на събитие.

„Разочаровани сме, че Ройтерс не е поканена“, заяви говорител и добави, че агенцията се е „свързала с ОПЕК, за да получи разяснение по въпроса“.

„Вярваме, че свободната преса служи на читателите, пазарите и обществения интерес“, добави говорителят. Bloomberg заяви, че са се свързали със секретариата на ОПЕК, но не са получили отговор.

Агенциите все още се очаква да изпратят репортери в Австрия, дори ако нямат достъп до секретариата на ОПЕК, където министрите се срещат, според британския Financial Times (FT), който отбеляза, че е получил покана. Вестникът допълва, че на Dow Jones също е отказана покана.

FT цитира служители, запознати с въпроса, според които саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман стои зад изключването на американските новинарски организации.

Репортери от други издания, включително CNBC, както и ценовите агенции Argus и Platts, заявиха пред Ройтерс, че са били поканени на събитието във Виена.

ОПЕК заедно с партньорите си в по-широкия блок ОПЕК+, който включва Русия, са подложени на натиск да подкрепят западните санкции, наложени на Москва в отговор на войната в Украйна. Членовете на ОПЕК се съгласуваха с Русия за постигане на споразумение за координирани съкращения на производството, което предизвика критики от страна на Вашингтон.

Членовете на ОПЕК ще се съберат в събота и неделя на редовна двугодишна среща, за да определят следващите стъпки, след като цените на суровия петрол в САЩ паднаха под 70 долара за барел тази седмица. Спадът идва въпреки споразумението за по-нататъшно намаляване на производството през април, разширявайки съкращенията на производството, първоначално определени миналата година.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ОПЕК отказа да покани големите американски медии на срещата си

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!