Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев: Операция „Чисти ръце“, време е, в името на България

„Време е, в името на България!“, написа главният прокурор Иван Гешев във Фейсбук, като цитира един от най-големите политически скандали в света – операция „Чисти ръце“ в Италия.

Операция „Чисти ръце“ е мащабно 2-годишно съдебно разследване на политическата корупция в Италия в началото на 90-те години. Някои политици и бизнесмени се самоубиват, след като престъпленията им са разкрити. Повече от половината от депутатите от италианския парламент са обвинени в корупция. Стотици общински съветници в 400 общини също попадат под ударите на закона.

Главният съдебен ръководител Антонио Ди Пиетро става национален герой. Той подава оставка, като изтъква като причини силен политически натиск. Въпреки обещанието си да не влиза в политиката самият той в последствие става политик.

2 г. след оттеглянето си от операция „Чисти ръце“ Ди Пиетро става министър на обществените дела в кабинета на Романо Проди. Броени месеци по-късно той сам е обвинен в корупция и получаване на подкупи от виден бизнесмен.

Антонио ди Пиетро основава свое политическото движение „Италия на стойностите“. Той отново бива замесен в корупционен скандал, след като става ясно, че е закупил голям брой имоти с партийни пари, въпреки, че твърдеше, че те са натрупани от спечелени срещу него дела. За кратко той беше собственик и на имот и в България.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гешев: Операция „Чисти ръце“, време е, в името на България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!