Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След забавените F-16 за 5 млрд. лв. преговаряме със САЩ и за бронирани “Stryker” за 2 млрд. лв


Американски “Stryker” на учениe в Ново село, снимка: Американско посолство в България

Министерството на отбраната чака оферта от САЩ за директен договор за закупуване на бронирани машини “Stryker”. Очакваната цена е 2 милиарда лева, според оценка на министерството на отбраната. „Проектът е изключително конкурентен като цена на всички други информации, които получихме“, каза военният министър Димитър Стоянов в интервю за Меdiapool.

„Процедурата за придобиване на бронирани машини на пехотата върви с усилени темпове, очакваме обвързваща оферта и се надявам до края на годината да имаме договор“, уточни министърт.

След като платихме милиарди за F-16, САЩ ни препоръчват да ползваме руските МиГ-29

В бюджета за 2023 година в рамките на капиталовите разходи от един милиард лева са заделени и 457 милиона лева, ако бъде сключен договор с американското правителство за доставка на машините.

Сделката ще трябва да бъде гласувана от парламента.

Проектът за закупуването на бронирани машини беше спрян в края на управлението на правителството на Бойко Борисов. Причината за спирането на преговорите беше, че и двете подадени оферти – на финландската фирма „Patria“ и на „General Dynamics“ (с предимно американско участие), надвишаваха тавана на проекта от близо 1,5 млрд. лева.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След забавените F-16 за 5 млрд. лв. преговаряме със САЩ и за бронирани “Stryker” за 2 млрд. лв

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!