Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДАНС: Съветник на Кирил Петков е разследван за шпионаж в полза на Северна Македония


Директорът на ДАНС Пламен Тончев

ДАНС разследва съветник на български премиер за шпионаж в полза на Скопие за вдигането на ветото пред еврочленството на Република Северна Македония. Съветникът е предоставил българската национална позиция на чужд служител в РСМ и е изтрил информацията за тази комуникация от служебния си компютър, но ДАНС са успели да възстановят изтритите данни. Това стана ясно от изслушването на директора на ДАНС Пламен Тончев в пленарната зала.

May be an image of 5 people and text
Facebook

Установено е, че съветник на български премиер е съгласувал позицията на Външно министерство с македонски гражданин в хода на преговорния процес на Северна Македония с ЕС, обяви председателят на ДАНС Пламен Тончев. Той направи разкритието в отговор на Тошко Йорданов от ИТН. Депутатът заяви, че по времето на Кирил Петков действията по вдигането на ветото за членството на Скопие са били иззети от тогавашния външен министър Теодора Генчовска и прехвърлени на съветника по външна политика на премиера Кирил Петков – Весела Чернева.

May be an image of text that says 'мирише на национални предатели бнт бнт новини бнт спорт ·б-н-т· 1 новини съветник на български премиер e съгласувал позиция на MBHP c гражданин на PCM @herflikbg'
Facebook

„Министър Теодора Генчовска тогава в прав текст заяви, че Весела Чернева с Кирил Петков се договаря“, каза Йорданов и попита: „Ще се вземат ли мерки срещу Петков и Василев, ако те са й дали тези поръчения?“

Името на съветника не бе назовано, но, като догадка кое е това лице, то бе назовано впоследствие от още няколко депутати – от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и от Хамид Хамид от ДПС.

Пламен Тончев не потвърди, че става въпрос за Весела Чернева, но уточни, че въпросното лице е опитало да изчисти следи от контакта с чуждия гражданин от компютъра си.

„Извършено е специално изтриване на компютъра от това лице, което беше възстановено, благодарение на усилията на служителите в ДАНС“, каза Тончев пред пленарната зала. „Действията на това лице не са извършвани без знанието на неговия ръководител“, каза шефът на контраразузнаването.

В отговор на въпрос, зададен от Радостин Василев, дали има чужди агенти, които да са депутати или министри, Тончев заяви по адрес на кабинета на Кирил Петков:

„Поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, определено не защитаваха националния интерес“.

„И ние знаем името на този ръководител – и той се казва Кирил Петков“, заключи след изнесените данни Хамид Хамид от ДПС.

„Съветникът на министър-председателя е предоставил класифицирана информация на чужда държава, на чужди държавни служители. Това е шпионаж, парекселанс, в чист вид. За това деяние това лице отдавна трябваше да е в затвора, каква е гаранцията, че това лице не продължава да извършва държавна измяна“, попита Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„ИТН сме направили най-хубавото за българската държава, сваляйки правителството на националните предатели“, заключи след изслушването Тошко Йорданов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ДАНС: Съветник на Кирил Петков е разследван за шпионаж в полза на Северна Македония

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!