Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Програма на Държавния департамент на САЩ: Българите са „медийно неграмотни“ и трябва да бъдат обучени на какво да вярват



Грант за България по прoграмата за медийна грамотност в Европа на Държавния департамент на САЩ. Източник: state.gov

Двугодишна програма на Държавния департамент на САЩ ще ограмотява българите на каква информация да вярват. Това става ясно от обявление за федерална поръчка, публикуванa на сайта на Държавния департамент на САЩ на 4 май. Крайният срок за подаване на оферти е 19 юни, а предвиденото финансиране е 878 045 долара (1,6 млн. лв.).

Dilyana Gaytandzhieva: Откъде накъде държава с 247 г. история ще нарича нас, българите с 1300 г. история "медийно неграмотни" и ще иска да ни "образова". Но докато позволяваме да ни управляват разни "али-бали", така ще е. Поредната чужда програма-унижение за България

Без САЩ комунизма нямаше да се роди

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Според обявлението за гранта „Медийна грамотност в България“ българите са медийно неграмотни и масово вярват на антизападната пропаганда и дезинформация.

Марко Травалио: Мислихме, че Украйна е от добрите, но войната ни опроверга

В съобщението на Държавния департамент пише: „Манипулираната информация и пропаганда заливат българското население с послания, предназначени да подкопаят демократичните институции, да подкопаят евроатлантическата ориентация на страната и да изострят социалните разделения. Поради ограничения фокус върху медийната и информационната грамотност в училищната система и в публичния дискурс, много българи нямат инструменти или обучение за критична оценка на достоверността на новините и не са наясно до каква степен фалшивите послания представляват заплаха за сигурността на България, както и за политическата, социалната и икономическата стабилност“.

„Българската медийна грамотност, измерена в последните национални и международни проучвания, остава ниска на фона на непрекъснато нарастващия обем на дезинформация“, пише още обявлението на сайта на Държавния департамент.

САЩ пращат специален пратеник у нас за борба с „дезинформацията“

В описанието на задачите по гранта се посочва, че българското правителство и институции нямат капацитета да се справят с проблема и да „ограмотят“ населението. Затова американското правителство започва образователна програма на българското общество, за да знае на какво да вярва.

В обявлението към потенциалните участници във федералната поръчка пише: „Предварителната дейност трябва да включва провеждане или използване на съществуващи базови проучвания или оценки на това кои групи от населението се нуждаят най-много от обучение по медийна грамотност и кои методологии ще бъдат най-ефективни. Демографията на участниците може да включва младежи, специфични сектори на бизнеса и гражданското общество, възрастни хора, религиозни, расови или етнически общности, групи с недостатъчно обслужване и/или живеещи в географски региони, за които е определено, че имат ниски нива на медийна грамотност, особено райони извън София.“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Програма на Държавния департамент на САЩ: Българите са „медийно неграмотни“ и трябва да бъдат обучени на какво да вярват - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!