Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ердоган печели балотажа в Турция


Снимка: Twitter/@RTErdogan

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води на балотажа срещу Кемал Кълъчдароглу, съобщи Анадолската агенция. Ердоган не успя да спечели мнозинство на първия тур на изборите, но печели пред своя прозападен опонент от опозицията на втория тур.

Ердоган води с 52,08% от гласовете срещу 47,9 за Кълъчдароглу при преброени 99% от бюлетините.

Избирателната активност е намаляла леко в сравнение с първия тур на 14 май, като 85% от имащите право на глас са пуснали бюлетини. Две седмици по-рано беше регистрирана избирателна активност от почти 90%.

Ердоган спечели 49,5% от гласовете на 14 май, а Кълъчдароглу взе 44,8%. Тъй като нито един от кандидатите не прекрачи прага от 50%, беше обявен балотаж и кандидатът, класирал се на трето място Синан Оган, който взе 5% от гласовете, отпадна от надпреварата. Оган подкрепи Ердоган миналата седмица.

Ердоган е консерватор, който е президент от 2014 г. и беше премиер 11 години преди това. Под негово ръководство Турция се стреми към по-тесни търговски и дипломатически връзки с Русия и Китай, като същевременно се позиционира като потенциален миротворец в регионални конфликти, включително в Украйна.

У дома Ердоган отговори на опита за преврат през 2016 г., като засили правомощията на собствената си служба. Той спечели силна подкрепа от консервативните мюсюлмански избиратели, като отмени дългогодишната забрана за носене на религиозни забрадки в обществените институции и прекласифицира емблематичната „Света София“ в Истанбул като джамия.

Кълъчдароглу е центрист, който обещаваше да отмени много от вътрешните реформи на Ердоган, особено конституционните промени след 2016 г. Той искаше още незабавно да се възобновят преговорите за присъединяване към ЕС и да се подобрят връзките със съюзниците в НАТО

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ердоган печели балотажа в Турция - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!