Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нюланд: САЩ подготвят украинската контраофанзива от месеци


Виктория Нюланд участва във форум в Киев чрез видеовръзка, източник: YouTube/Open Ukraine

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд заяви, че Вашингтон помага за планирането на украинската контраофанзива срещу Русия от почти половин година.

„Дори когато планирате контраофанзивата, по която работим с вас от около 4-5 месеца, ние вече започваме нашите дискусии с украинското правителство и с приятели в Киев – както от цивилна, така и от военна страна – за дългосрочното бъдеще на Украйна“, каза Нюланд на Киевския форум за сигурност чрез видеовръзка от Държавния департамент.

Американски сенатор към Зеленски: Руснаците умират, това са най-добре похарчените ни пари

Вицепрезидентът на ЕК: Движението за мир и срещу въоръжаването на Украйна е особено опасно

Тя добави, че атаката „вероятно ще започне и ще се движи едновременно“ със събития като срещата на върха на НАТО в Литва, насрочена за 11 юли.

Според Нюланд САЩ също планират бъдещата армия на Украйна да възпира Русия, така че „където и както и да свърши това – една година, шест години, 16 години – ние не правим това отново“. Тя също така обеща на украинците, че ще бъдат „двигателят на съживяването на Европа“ и „даването на демократичния пример за целия свят“.

Форумът бе организиран от фондация „Отворена Украйна“, създадена от бившия украински премиер Арсений Яценюк, който модерира панела, на който говори Нюланд. Друг панел беше съвместно спонсориран от Атлантическия съвет, мозъчен тръст на НАТО.

Правителството в Киев от месеци предвещаваше голяма „контраофанзива“. Президентът Владимир Зеленски твърди, че не разполагат с достатъчно оръжия, боеприпаси и оборудване и се нуждаят от Запада, за да изпратят повече. Двама от съветниците на Зеленски дадоха публични изявления, че офанзивата все още не е започнала, докато трети настоя, че тя вече е в ход по дългата 1 500 километра фронтова линия.

Нюланд пътува до Киев, за да подкрепи протестите на Майдана през декември 2013 г., раздавайки сладкиши на тълпите, настояващи за пакт с ЕС. В изтекъл телефонен разговор от февруари 2014 г. тя обсъжда състава на бъдещото украинско правителство с посланика на САЩ в Киев Джефри Пайет. В хода на разговора тя дори изрича псувня по адрес на ЕС.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Нюланд: САЩ подготвят украинската контраофанзива от месеци

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!