Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Америка за България“ диктувала кабинета


Депутати подозират намеса на “Америка за България” в реденето на правителството D&G, каквато публичност придоби в социалните мрежи ротационното премиерстване на Денков и Габриел.

Брожението срещу правителството D&G в ГЕРБ-СДС и ППДБ продължава

ГЕРБ поискаха още министри, призна акад. Николай Денков

Сериозен външен натиск

Трети ден разговорите между представителите на двете най-големи парламентарни групи дадоха достатъчно основания да се смята, че в съставянето на кабинет сериозно участие има “Америка за България”, коментираха пред “Труд news” експерти с внимателен поглед върху политическата криза у нас. Те посочиха, че неколцина от министрите, включително и акад. Николай Денков са пряко свързани с фондацията, която е спонсорирала техни проекти.

Припомнено бе, че дружбата на Николай Денков и Кирил Петков е скрепена чрез създадената през 2018 г. фондация “Център за приложни изследвания и иновации”, чиито основни партньори са фондация “Америка за България” и Софийския университет. Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда, а “Америка за България” дарява 300 000 лв.

Като еврокомисар Мария Габриел често можеше да бъде видяна като активен участник на събития на неправителствени организации, включително и американски по линия на образование, култура и технологии.

Още преди седмица международни наблюдатели посочиха Габриел като тясно свързана с фондация “Отворено общество” на милиардера Джордж Сорос. Тя е истински прогресивна по убеждение и може да бъде убедена да върви срещу линията на своята група, особено по социалните въпроси и по въпросите за джендър равенството; настоява да говори на френски винаги, когато е възможно”, се казва в документ на “Отворено общество”, изготвен през 2014 г. и публикуван в сайта DCLeaks през 2018 г. Броят на депутатите от всички страни, с които фондацията на Джордж Сорос работи, е 226, което прави неговата неформална група най-голямата в Европейския парламент от общо 751 евродепутати.

Брожението срещу правителството D&G (Долче и Габана, както шеговито стана известна ротацията на премиерите) в двете парламентарни групи ГЕРБ-СДС и ППДБ беше очевидно в кулоарите на парламента в първия пленарен ден. Избраници непрекъснато сновяха нервни между пленарна зала и парламентарните групи и не криеха, че гласоподаватели свалят доверие към тях заради властовия съюз. В социалните мрежи критиките от симпатизанти на ППДБ и на ГЕРБ са повече от ожесточени към депутатите от двете групи и всеки опит за туширане на напрежението или излагане на защитна теза за необходимоста от кабинет D&G завършва с неуспех.

Вчера депутати от ГЕРБ-СДС припомниха пред “Труд news”, че “Америка за България” е основен донор и на Антикорупционния фонд, в който работи предложеният за вътрешен министър Андрей Янкулов, известен в юридическите среди като “борец срещу Гешев”. Той напуска Софийска градска прокуратура (СГП), ден след като Румен Радев подписва указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, обявявайки че хвърля оставка “със смесени чувства на тъга и облекчение”. През 2014 г. Янкулов бе назначен за зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Във втория кабинет на Бойко Борисов, той заемаше поста на зам.-министър на правосъдието, когато начело на институцията бе Христо Иванов.
В добро партньорство с “Америка за България” е и фондацията LocalFood.bg на лансираната за министър на туризма Гергана Кабаиванова, която е била кандидат-депутат от ДБ.

Междувременно се разбра, че ръководството на ГЕРБ настоява за подмяна на част от номинираните министри от ППДБ, сред които са кандидатът за вътрешен министър Андрей Янкулов, както и претендентът за военен министър Тодор Тагарев.
Още сутринта в четвъртък в парламента се заговори, че от ГЕРБ имат претенции предложени от тях хора, да сменят спорните имена. Новината бе потвърдена от Николай Денков, който отказа да уточни за колко рокади в списъка настояват от ГЕРБ. “Има желание от страна на ГЕРБ за включване на още министри в проектокабинета с втория мандат, но ние имаме определени правила”, коментира пред репортери Денков.

ПП насрочиха спешен Национален съвет за снощи в 18.30 часа, но предварителните сондажи на “Труд news” показаха, че нямат намерение да се съобразяват с претенциите на ГЕРБ. В кулоарите на парламента усилено се твърди, че има сериозен външен натиск за формирането на правителство с втория мандат.

Неправителствени организации не искат номинираните да оглавят туризма и екологията

Шестима министри под въпрос

Шестима министри от проектокабинета на Николай Денков, представен на 2 май са под въпрос по различни причини. Нежелани се оказват номинираният за министър на вътрешните работи Андрей Янкулов, предложеният за министър на икономиката Юлиан Войнов, както и бъдещите министър на труда и социалната политика Иван Кръстев, на земеделието Христо Даскалов, на туризма Гергана Кабаиванова и на екологията Юлиан Попов.

Янкулов е нежелан от ГЕРБ по много причини - заради негови изявления, заради водени прокурорски проверки, както и заради наблюдавани чувствителни дела от Антикорупционния фонд. ГЕРБ вече възразиха и срещу номинацията на Иван Кръстев, като припомниха, че е член на БСП и пуснаха във фейсбук негови снимки на шествието “Безсмъртен полк” през 2019 г.

Изненадващо настроения се появиха и срещу едно от остриетата на ПП - Христо Даскалов, който по времето на кабинета “Петков” поведе битката на живота си срещу частната лаборатория на Капитан Андреево като шеф на Българската агенция за безопасност на храните. За позицията министър на икономиката се оказа, че претенции имат от ДСБ, които със сигурност са намерили и човек за поста.

Нежелани от неправителствени организации пък са Гергана Кабаиванова и Юлиан Попов.

Съпругът на Мария Габриел и бащата на Кирил Петков помагали при преговорите

Ротацията Денков-Габриел договорена в ресторант на Алексей Петров

Ресторант “Делвите”, в който била договорена ротацията на премиерите, според участник в преговорите за правителство.

Ротацията на кандидатите за министър-председатели акад. Николай Денков и Мария Габриел била договорена на дискретна вечеря в събота вечерта в столичен ресторант, свързван с експерта по тероризъм Алексей Петров, разказаха пред “Труд news” вчера участници в преговорите за правителство между ГЕРБ и ППДБ.

Потърсихме за коментар Алексей Петров, но от офиса му отговориха, че е извън столицата. Попитаха по какъв въпрос го търсим и по-късно ни увериха, че г-н Петров в понеделник ще ни отговори подробно на въпросите за разговора в ресторант “Делвите”.

В късния следобед в събота в централата на ГЕРБ все още нямали яснота как да постигнат мнозинство в пленарна зала, тъй като кабинетът ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН имал гласовете на 116 депутати от необходимите 121. последвало решение разговорите да продължат в неделя, а часове по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, номинираната за премиер Мария Габриел, съпругът є Франсоа, Кирил Петков и баща му Петко Петков се срещнали в ресторант “Делвите”.

Бащата на Кирил Петков, Петко Петков

Съпругът на Мария Габриел, Франсоа Габриел

Кулоарната информация бе, че таткото на Кирил Петков е близък от години с Алексей Петров по линия на спорта и карате тренировки. Последвали нови телефонни разговори със съ­председателите на формациите в ППДБ и в неделя сутринта в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков е имало още една среща - вече с участието на акад. Николай Денков и Христо Иванов, но без таткото на Кирил Петков и съпругът на Мария Габриел.

Лидерът на ГЕРБ отново подчертал, че е важно да има правителство и Петков предложил ротацията на премиерите. Решено е и Асен Василев да е финансов министър.

Христо Иванов направил консултации със своите и от ДБ решили да не изпращат министри в кабинета, но поставили условие да се проведе съдебна реформа. Така се стигнало до разговор между ДБ и ДПС за търсене на конституционно мнозинство между Христо Иванов и Мустафа Карадайъ, за който съобщи пред депутатите си Борисов.

В късния следобед в неделя Кирил Петков свикал Националния съвет на ПП и на него депутатите от ПП разбрали, че ще гласуват правителството на Николай Денков, но с леки корекции, в него вицепремиер отначало ще е Мария Габриел, а след 9 месеца тя ще е премиер. Последвали остри реакции и решението трябвало да бъде гласувано три пъти, с различна формулировка на въпроса, за да се постигнат гласовете 50 плюс 1.

Членове на НС на ПП вече обмислят предложение за промяна на устава, при което обикновеното мнозинство на партийния им форум да не важи за “особено важни решения”. А някои депутати на Кирил Петков заподозряха, че водещата заседанието на Националния съвет на ПП Татяна Султанова е агитирала присъстващите да вземат решение за ротационните премиери, тъй като има дългогодишен опит на ръководни позиции в министерството на околната среда и водите.

Шок сред депутатите на ПП било и намесването в преговорите на имената на бащата на Кирил Петков и на съпруга на Мария Габриел. На въпрос каква е ролята на Франсоа Габриел в преговорите и с какво се занимава той сега, Кирил Петков заявил на депутати от ПП, че “Франсоа е виден деец на ЕНП”. Както е известно, Франсоа Габриел беше дълги години политически съветник на президента на ЕНП до 2019 година Жозеф Дол.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Америка за България“ диктувала кабинета - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!