Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският посланик огледа обекти на Вонноморските ни сили във Варна


Посланик Кенет Мертен и командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов. Снимка: Посолство на САЩ

Американският посланик Кенет Мертен се срещна с командира на Военноморските сили на България контраадмирал Кирил Михайлов и посети Център „Военноморски координационен елемент“ във Варна.

„Съединените щати се радват на тясно сътрудничество с Военноморските сили на България и подкрепят усилията им за осигуряване на сигурност и върховенство на закона в Черно море“, написа американското посолство във Фейсбук. Повече подробности за целта на посещението и интереса на новия посланик към базата на Военноморските ни сили не се съобщават.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви кандидатурата си за Президент и като част от програмата каза, че е против пращане на войски от Източна Европа в Украйна. Т.е. такива планове очевидно има и той опонира на официалната администрация на Байдън. Откровение от САЩ: Топ американски политик призна, че ще пращаме войски в Украйна! - YouTube

Център „Военноморски координационен елемент“ (ЦВМКЕ) беше създаден на 1 юли 2020 г. като структура, пряко подчинена на Военноморските сили (ВМС) на България. Това е първото самостоятелно формирование, което осъществява военноморско сътрудничество, координация и напътствие за търговското корабоплаване  в Черно море, чрез което се извършва координация между ВМС, военноморски платформи (национални и на НАТО), националните морски власти и военноморското командване на НАТО при провеждане на морски операции и учения в Черно море.

Посланик Мертен е посетил и  корабостроителния завод „МТГ Делфин“ и е разгледал новите кораби, които се строят за Военноморските сили на България, пише американското посолство в друг пост във Фейсбук, като публикува почти идентичен текст как САЩ подкрепят „усилията на България да модернизира своите въоръжени сили, осигурявайки силно съюзническо присъствие в Черноморския регион“.

Американският посланик огледа обекти на Вонноморските ни сили във Варна

Американският посланик в корабостроителния завод „Делфин“ във Варна, снимка: Посолство на САЩ

Американски законопроект превръща Черно море в арена за военни действия: „Левицата“

Посланик Мертен не е пропуснал да посети и Украинския културен център по време на визитата си във Варна и да се запознае на място каква помощ се оказва на украинските бежанци, според съобщение на посолството на САЩ във Фейсбук.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американският посланик огледа обекти на Вонноморските ни сили във Варна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!