Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стана ясно с какво блъскат овчето сирене

Какво ви информирахме преди няколко дни, само едно от 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена наистина съдържат само овче мляко, останалото се смес - овче с краве мляко. Новата фрапантна измама със сиренето у нас логично провокира и коментари на експерти.

Заместителят на краве мляко, за който става дума, е три пъти по-евтин, а за шашмите на пазара своя коментар даде тази сутрин в ефира на БНТ Андрей Велчев от Сдружението за достъпна и качествена храна. Според него обичайно само при такива разкрития българските производители взимат някакви мерки и временно завишават своето качество. 

"Едно от най-фрапантните нарушения е, че на етикетите никъде не е споменато, че в продукта има заместители, като потребителите разбират за това чак, след като го купят", обясни Велчев. И добави:

"Радостни сме, че от 50 сигнала, подадени към БАБХ, винаги завършват с констатация, че има някакво нарушение. Епична беше нашата битка с един производител на млечни продукти, който след пет поредни санкции подобри качеството си и вече не продава вода, а мляко".

Проверени са петте най-големи производители, за които са получени сигнали и петте най-скъпи сирена. В момента цената за килограм овче сирене е между 30 и 35 лв.

"През декември миналата година правихме кръгла маса за качеството на млечните продукти и всички асоциации се обединиха около идеята, че не само трябва да има стандарт, но той трябва и да се спазва и със сигурност признаха са своите грехове, които знаят, че имат".

Ако един производител направи компромис, компромис прави и веригата, като го допуска да продава в нея, посочи още Велев. И добави: "Най-добрата оценка идва от българския потребител, когато наказва с некупуването на един продукт"

От Сдружението за достъпна и качествена храна за втори път са внесли законодателна инициатива за това имената на системните нарушители да могат да се обявяват публично.

"Няколко дни след нашето разкритие имаме жестока критика от потребителите - "какво от това, само ни стряскате". Не, ние искаме нещо да завърши както трябва, парламентарна група по правни въпроси да вземе отношение, да има обществен дебат и най-накрая да има не само черен списък на производителите, а и бял".

При европейската практика, ако даден продукт не отговаря на етикета, бива унищожен, завърши Велчев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Стана ясно с какво блъскат овчето сирене - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!