Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Пламен Киров: На местните избори кадрите на ГЕРБ ще бъдат изчистени

ГЕРБ ще загуби половината от днешните си места в местната власт, убеден е Андрей Райчев

ПП-ДБ ще понесат цялата щета, коментира Нидал Алгафари.

Формулата за ротационни министър-председатели е обяснена неправилно - всъщност ще имаме ротиращи се правителства, защото след оставката на премиер, следва оставка на кабинета му.

Това обясни по Би Ти Ви проф. Пламен Киров. 

Според него и в Израел, и в Ирландия са приложени подобни модели, но те са съобразени с националните особености на техните политически системи. 

"Не може да прилагаме безкритично чужди примери в наши условия. Както е тръгнало, че започнем да ротираме и главния прокурор, и президента", каза още проф. Киров.

Според социолога Андрей Райчев съществен въпрос е защо Борисов се е съгласил на подобен модел и защо ПП го иска. "Този, който го арестува, сега му казва "ела да направим правителство". Той постигна целта си - не е в изолация. ПП пък целят властта и я получиха. На Борисов не му трябва властта, след 9 месеца ще каже "тези са боклуци" и ще отидем на избори - то се вижда с просто око. Ще получим напрежение ПП-ДБ и ръст на Костадинов. Кой плаща сметката? ГЕРБ, БСП, ДПС? Не - ПП!", коментира социологът.

По думите му Габриел е класически изпълнител без никакво собствено движение

"Борисов видя, че в ПП има цяла група хора, според които тяхно управление ще е добро за България. Това обаче не е така, защото никой в България не им е дал това право. ПП получават власт на хартия, а те получават унищожително напрежение", коментира Райчев.

"Ужасът е за избирателите. Решението не може да минава с хора, които до скоро са казвали, че е изключено това да го направят с другите", заяви политологът доц. Петър Чолаков.

Кой ще носи отговорност в едно такова правителство? ПП-ДБ ще понесат цялата щета, коментира Нидал Алгафари. Хубавото е, че след толкова много препирни се намери тънка нишка за обединение, за да приемат поне един държавен бюджет. Това правителство ще бъде контролирано от Народното събрание. Трябваше да видим как президентът Радев беше намусен, когато Мария Габриел връщаше папката с кабинет на ГЕРБ -СДС празна, заяви още Алгафари.

Според проф. Киров правителството ще е на ПП,  "за ДБ не знам". В него Мария Габриел ще е с пост, а ГЕРБ просто ще гласуват в НС. По думите му на следващите местни избори кадрите на ГЕРБ ще бъдат изчистени и ще има прекрояване на Избирателния кодекс, на службите и т.н.

Според Андрей Райчев на местния вот ГЕРБ ще загуби половината от днешните си места.

По думите на доц. Чолаков с неубедителните преговори, които водят с ГЕРБ, ПП са се простреляли в крака. Борисов пък е победил, но с цената на тежки щети. Според него дори ВСС да реши да освободи Гешев, Радев може да забави този процес и да почегърта.

"Откъде дойде това твърдение, че Радев управлява лошо? Та в служебния кабинет няма нито един корупционен скандал!", възкликна Райчев.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проф. Пламен Киров: На местните избори кадрите на ГЕРБ ще бъдат изчистени

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!