Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проф. Пламен Киров: Ротация на премиер в едно и също правителство не може да има


Проф. Пламен Киров

“Автоматизъм при смяна на министър-председателите няма. Когато той си подаде оставката, цялото правителство е в оставка и трябва отново да се задейства конституционната процедура с връчване на проучвателен мандат. България все повече се превръща в република с ротационно управление. Не парламентарно, а ротационно управление, като ротацията вече е придобила ранг на конституционен принцип”. Това каза за БНР проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия.

По думите му това е „класическо коалиционно обединение на първата и втората парламентарна група, което ще излъчи правителство“: „Всякакви червени линии бяха прекрачени и имаме едно коалиционно споразумение, макар и не оформено по начина, по който се прави в други държави“.

„Началниците въведоха ред и в крайна сметка ще се роди едно такова коалиционно правителство. Аз съм скептично настроен, че доверието към парламентарното управление ще бъде засилено в българското общество, в избирателите. По-скоро този уродлив характер, който придобива парламентарното управление в България, допълнително ще отврати българския народ към парламентарната форма на управление и ще засили тенденцията все повече хора да призовават за въвеждане на „силна ръка“, добави проф. Киров.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проф. Пламен Киров: Ротация на премиер в едно и също правителство не може да има

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!