Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шок! Столичани осъмват с 400 лева сметка парно за април

От "Топлофикация София" обясняват, че високите суми са заради хладното време на глобалното затопляне

Абонатите на "Топлофикация София" започнаха да получават фактурите за април и мнозина изпаднаха в стрес от високите суми, които са им начислени, пише СЕГА.

"Вярно е, че миналия месец бе необичайно хладен, но 400 лв.?! Не сме живели в сауна, със сигурност", споделя потърпевш. Други твърдят, че сметките им за април са най-високите от началото на отоплителния сезон и недоумяват на какво се дължат високите стойности. В някои случаи сумите са само с 10-20 лева по-високи от мартенските, но има и доста по-големи разлики.

От "Топлофикация" са готови да разгледат всеки конкретен казус, в който клиентът има съмнения в калкулациите.   

Недоволство се трупа от месеци, тъй като въпреки меката зима хората получават сметки, доста по-високи спрямо предния отоплителен сезон. Заради бум на получените жалби националният омбудсман Диана Ковачева дори настоя през февруари Държавната агенция по метрологичен надзор да провери изправни ли са топломерите в абонатните станции и отчитат ли коректно подадената и използваната енергия. Оказа се, че от проверените уреди 69% действително са за смяна, най-вече заради изтекъл срок на годност.  

Така или иначе, има обективна причина за по-високи сметки през току-що приключилия отоплителен сезон. Заради рекордното поскъпване на природния газ миналото лято Комисията за енергийно и водно регулиране одобри 40% скок на топлинната енергия на "Топлофикация София" от 1 юли -  от 98,48 лева за мегават на 137,86 лв. Така дори намалението на ДДС от 20 на 9% не донесе особено облекчение за потребителите.

"Топлофикация София" вече публикува всеки месец на сайта си данни за подадената топлинна енергия и за средномесечната температура. Според тях през април т.г. средната температура е била 8.9 градуса, а през април 2022 г. - 10,5 градуса. Освен това миналата година спирането на парното започна на 26 април, а сега топлоподаване имаше чак до 1 май. 

Тези обяснения дават отговор защо в сравнение с април 2022 г. сметките сега са с 30-40 процента по-високи, но остава загадка защо са по-високи и спрямо март 2023 г., който беше и по-хладен, и с ден по-дълъг от април, и както показва графиката, подадената към абонатните станции топлоенергия е била доста повече. 

"Информирането на потребителите, които са избрали месечните им начисления за топлинна енергия да се изготвят на база прогнозни данни, се извършва с цел предоставяне на възможност за контролиране на потреблението и планиране на разходите", посочва на сайта си "Топлофикация София".

Изготвянето на същинските сметки за тези абонати предстои. Сега върви засичане на топло- и водомерите в жилищата, след което фирмите за дялово разпределение ще изготвят т.нар. изравнителни фактури за приключилия отоплителен сезон, в които ще се отрази разликата между прогнозно начисленото и реалното потребление. В случаите, когато се окаже, че са надвзети суми, те ще бъдат върнати на клиентите - чрез намаляване на следващите сметки. 

Междувременно от топлопредприятието напомнят, че който си плати сметката за април до 30 май, ще получи 3% отстъпка.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шок! Столичани осъмват с 400 лева сметка парно за април - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!