Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Сарийски: Подготвя се въвличане на България в украинския конфликт


доц. Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания на БАН

Подготвя се въвличане на България в конфликта в Украйна, заяви икономистът доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН в интервю за Мартин Петрушев от „Рационална съпротива“.

 „Преди две седмици имаше изказване на шефа на австрийската OMV, който каза, че в момента 100% от доставките са от руски газ“, напомни икономистът. – „Това е при положение, че повече от година текат пакети от санкции и се стремим да не финансираме военните действия на Руската федерация, а всъщност шефът на австрийската компания каза, че в момента те де факто правят точно това“.

По думите му в момента тече инициатива в рамките на страните от Г-7, които се опитват да прокарат законодателни промени, с които да забрянят на Европа да поднови доставките на руски газ.

Преди няколко месеца основният газопровод „Северен поток“ беше взривен, започнаха разговори как той може да бъде възстановен, защото технически това не е невъзможно, и в момента се подготвя блокиране на всяка възможност, по която Европа да получава руски газ. Но това означава само едно: по-малко енергия, по-малко производство, по-нисък стандарт на живот, конфликти, макар и невъоръжени в Европа, и единственият начин, по който може да бъде продължен този сценарий е чрез вкарването на още жива сила и оръжие в Украйна“, каза доц. Сарийски.

Икономистът посочи, че в проектобюджета на САЩ за следващата година е предвидено ограничаване на финансирането за този конфликт, което означава, че конфликтът ще бъде продължен със заместването на американската помощ с неамериканска – европейска. Тук става дума както за пари, така и за жива сила, смята изследователят от БАН.

„Ако България бъде включена с жива сила в този конфликт, се опасявам, че всички тези разговори, които водим в момента, ще бъдат невъзможни, тъй като в такива случаи влиза в сила военновременен закон, в който гражданските права и свободи ще бъдат забранени. От друга страна, ако бъдат изпратени български момчета, неминуемо ще има жертви, и самото говорене как България не трябва да бъде страна в конфликта, ще бъде неприемливо“, каза доц. Сарийски. Според него тогава ще доминира тезата, подкрепяща участие на България във войнта срещу Русия, защото „как може да не искате да участвате в конфликт, в който са убити българи“.

Според доц. Сарийски единственият шанс да спрем влизането в такава национална катастрофа, защото винаги когато България е влизала във войни, те са завършвали с национална катастрофа, единственият начин да се опазим е като блокираме с референдум възможността на парламента и правителството да изпратят жива сила във войната.

Цялото интервю на доц. Григор Сарийски гледайте в канала на Мартин Петрушев „Рационална съпротива“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Доц. Сарийски: Подготвя се въвличане на България в украинския конфликт

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!