Следвайте "Буднаера" в Телеграм

До 2026 г. ще плащаме за неизползвани Ковид ваксини на Pfizer заради Фон дер Лайен


Снимка: Twitter/@vonderleyen

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше дадена под съд за договаряне на тайни договори с фармацевтичния гигант Pfizer за доставка на ваксини срещу Ковид без мандат. Тези ваксини не се използват, стоят на склад, докато срокът им на годност изтича, но все още трябва да се плащат – до края на 2026 година. Това пише германската медия Cicero в статия под заглавие „Най-голямата корупционна сделка в историята“.

На 5 април Фредерик Балдан, белгийски лобист, акредитиран към европейските институции, подаде жалба срещу председателя на Комисията пред наказателен съд в Лиеж.

Според жалбата фон дер Лайен е заменила федералното правителство по време на пандемията от Ковид-19, като е договорилa мегадоговор за ваксини чрез SMS-и с главния изпълнителен директор на Pfizer. След това е изтрила тези текстови съобщения.

Досега този случай беше обект на административни жалби срещу Комисията до Европейския омбудсман (сезиран от немски журналист) и до Съда на Европейския съюз (сезиран от New York Times).

Този месец и влиятелната испанска асоциация Liberum обявява, че е подала три жалби срещу Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, за присвояване на публични средства и унищожаване на публични документи, съобщи Lecourrier-du-soir.

Асоциация е подала трите си жалби в Европейския съюз срещу Урсула фон дер Лайен за възможно присвояване на публични средства в договори за ваксини, оценени на няколко милиарда евро.

Колко жалби ще са необходими, за да бъде потърсена отговорност от Урсула фон дер Лайен

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: До 2026 г. ще плащаме за неизползвани Ковид ваксини на Pfizer заради Фон дер Лайен

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!