Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първият "Пейтриът". Руските ВКС са снабдени с хиперзвуково оръжие и са на лов за ПВО

Сергей Адамов

Руските въоръжени сили поразиха американски зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) Patriot в Киев с удар на хиперзвукова ракета "Кинжал". Това съобщи на 16 май официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Свалената американска система за противовъздушна отбрана е една от двата "Пейтриът", предадени на украинската армия през март тази година.

Противовъздушният комплекс, доставен ва въоръжените сили на Украйна, включително за покриване на важни обекти в столицата, беше позициониран като една от най-модерните системи за противоракетна отбрана със среден обсег. Но, както REGNUM вече отбеляза, по това време не е имало случаи на използване на тези системи за противоракетна отбрана срещу руски хиперзвукови ракети "Кинжал".

На 9 май Пентагонът заяви, че украинските военни уж са свалили „Кинжал“ с помощта на противоракетните системи "Пейтриът". Това заяви тогава прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ Патрик Райдър, а кметът на Киев Виталий Кличко дори позира с фрагменти от някакви боеприпаси, които представи като "Кинжал".

По-късно високопоставен източник в руското министерство на отбраната каза на ТАСС, че Киев се опитва да развие пожелателно мислене, тъй като "Кинжал" е технически невъзможно да бъде прихванат с помощта на "Пейтриът".

„Скоростта на полета на „Кинжал“ надвишава пределните режими на системите за противовъздушна отбрана, доставени в Киев“, обясни пред РИА Новости източник от руското министерство на отбраната.

„Носител“ на комплекса „Кинжал“, припомняме, са специално оборудваните за това прехващачи МиГ-31К. Хиперзвуковата аеродинамична ракета има ниска радарна видимост и висока маневреност.

Унищожаването на системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ е част от масиран удар, който руските Въздушно-космически сили (ВКС) нанесоха в нощта на 15 срещу 16 май по позициите на украинската ПВО, прикриващи Киев.

През нощта в мрежата бяха публикувани кадри, които изобразяват работата на украинската ПВО в небето над Киев. Наблюдателите отбелязаха безпрецедентната активност на противовъздушните системи, които извършиха десетки залпове по различни цели.

Украинската страна твърди, че нито една от руските ракети не е изпълнила задачата и освен това системите за противовъздушна отбрана уж са унищожили всички въздушни цели. Но многобройни видео материали показват, че най-малко две ракети са преодолели защитата на противовъздушната отбрана и са ударили някои обекти.

Едно от видеата показва работата на зенитно-ракетния комплекс "Пейтриът". Веднага след като комплексът пуска последната ракета, в същата зона се случва експлозия. Впоследствие местни жители съобщиха, че на мястото на експлозията се издига голям стълб дим.

Фактът, че комплексите Patriot са участвали в отразяването на нощна атака, се доказва и от снимки на фрагменти от зенитни ракети, публикувани в мрежата от местни жители.

Откритите фрагменти могат да бъдат идентифицирани като зенитни боеприпаси, предназначени за прехващане на балистични ракети, каза военният експерт, офицер от запаса Александър Михайловски, който анализира снимки и видео доказателства по искане на агенция REGNUM.

„Въз основа на опашката, газодинамичните кормила и други фрагменти можем да заключим, че ракетите-прехващачи PAC-3 CRI или MSE са прехвърлени в Киев, чиято задача е да свалят тактически балистични и крилати ракети“, каза източникът.

- "По-рано доставката на ракети от този модел не беше съобщавана, но може да се каже, че Киев и неговите съюзници приемат много сериозно ударите на нашите ВДВ", заяви той.

"Отделно, заслужава да се отбележи, че те не биха използвали такива ракети за унищожаване, например, на дронове", каза още експертът.

"За целта разполагат с комплекси NASAMS, IRIS-T, а сега и италиански SAMP-T. Тоест ударът срещу Киев наистина беше нанесен с нещо мощно и отразяването му от Въоръжените сили на Украйна се смяташе за техен приоритет", заяви Михайловски.

Що се отнася до Пейтриътите, както отбелязва Михайловски, тези системи за противовъздушна отбрана и преди са демонстрирали слабости. Примерът с неуспехите на американските противовъздушни системи в лъцете армията на Саудитска Арабия да отблъснат ракетните атаки на йеменските бунтовници хуси вече се превърна в учебникарски.

По време на атаката срещу съоръженията на петролната компания Saudi Aramco, комплексите Patriot "пропуснаха" десетки дронове и крилати ракети. Освен това, според експертите, хусите са използвали само „керосинки“ – експортни версии на съветските течни ракети Р-17, известни още като „Скъд“.

Системите Patriot, използвани от американската армия за отблъскване на ракетна атака, която Иран нанесе срещу американски военни бази в Ирак през януари 2020 г., се сблъскаха с подобни проблеми.

Американските противовъздушни системи не можаха да се справят с ракети, които по отношение на своите характеристики са сериозно по-ниски от комплексите Кинжал.

Сегашното унищожаване на Patriot, което потвърди, че възможностите на американските системи за противовъздушна отбрана са „донякъде преувеличени“, е част от наскоро започналия „истински лов за украински противовъздушни системи“, отбелязва Михайловски.

„И така, на 27 април скитащите боеприпаси „Ланцет“ поразиха пусковите установки на зенитно-ракетната система С-300“, спомня си експертът.

"Мрежата дори нарече този ден "черен четвъртък" на украинската противовъздушна отбрана."

В същия ден се появиха кадри от използването на "Ланцет" срещу германския противовъздушен комплекс "Гепард". Още в началото на май британската система за противовъздушна отбрана Stormer го получи.

Съответните видеоклипове са публикувани онлайн. Както можете да видите, има системно унищожаване на украинската ПВО на всички нива.

По-рано западни медии писаха за проблемите на украинската противовъздушна отбрана, позовавайки се на документи на Пентагона, изтекли в мрежата.

Wall Street Journal в началото на април обърна внимание на факта, че запасите от ракети за противовъздушни системи съветско производство, които все още са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна, изтичат до началото на май. В тази връзка доставките на западни системи за противовъздушна отбрана стават изключително важни за украинската армия.

В същото време въоръжените сили на Украйна се стремят да „възстановят“ своята система за противовъздушна отбрана. В тази връзка особено важно е извеждането от строя на отделни системи за ПВО преди удрянето на системата. Според експерти „отварянето“ на противовъздушната отбрана е възможно с помощта на тактиката на „фалшивите цели“.

Може да се предположи, че ударите се нанасят така, че противовъздушните системи да се демаскират. Могат да се използват специални ракети – симулатори на мишени, да се използват дронове. Всъщност могат да се използват и истински крилати ракети, които поразяват реални цели.

„Разчетът на противовъздушния комплекс вижда накъде се движи ракетата и взема решение за изстрелване, като по този начин демаскира нейната позиция. Тогава в действие влиза "Кинжалът".

Така или иначе практически няма шанс да бъде свален, тъй като при приближаване към целта „Кинжал“ развива такава скорост и навлиза в такава траектория, че е почти невъзможно да бъде свален с помощта на системите за ПВО и ПРО“, Михайловски обясни.

Освен това към този момент пусковата установка вече е изстреляла всички ракети и следователно е беззащитна, посочи експертът.

— "Освен това тя няма къде да отиде. Киев е голям град, комплексите могат да бъдат разположени само в паркове. И няма много място за маневриране. Следователно Пейтриът в крайна сметка е станал плячка за „Кинжал“, - обобщи Михайловски.

Превод: СМ

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Първият "Пейтриът". Руските ВКС са снабдени с хиперзвуково оръжие и са на лов за ПВО - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!