Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия обяви лов за втория комплекс Patriot в Украйна

Клинцевич обясни защо противовъздушната отбрана на Полша се страхува от комплекса "Кинжал", ударил Киев

Полша и Словакия изглежда са се замислили сериозно за сигурността си, след като руска хиперзвукова ракета "Кинжал" повреди американска зенитно-ракетна система "Пейтриът" в центъра на Киев. Веднага след инцидента беше свикано спешно заседание за обсъждане на състоянието на противовъздушната отбрана на най-големите хъбови бази за Украйна. Според Андрей Клинцевич, военен експерт и ръководител на Центъра за изследване на военните и политическите конфликти, Европа изглежда признава, че СВО може да се разпространи и в други европейски страни.

Припомняме, че унищожаването на системата за противовъздушна отбрана Patriot, която се смяташе за една от най-ефективните, навреди не само на имиджа и портфейла на американския производител, но и ги накара сериозно да се замислят за сигурността на Словакия и Полша, където са локализирани основните летища, чрез които се получават оръжията за Украйна. Ситуацията се оказа толкова остра, че според турски източници, беше решено спешно да се вземат мерки за укрепване на противовъздушната отбрана.

Според военния експерт Андрей Клинцевич редица европейски държави са се подвели по разказите за ефективността на системата Patriot и сега са преживели „студен душ“.

„Извънредните мерки, които страните от НАТО планират да предприемат, са резултат от удара по модерния американски комплекс Patriot от най-новата модификация PAC-3 в центъра на Киев“, каза експертът. - Американците я предлагат като основна експортна версия, като казват, че това е най-модерната система, способна да прихваща хиперзвукови оръжия.

Редица държави, включително европейски, вече се „закачиха“ на тази стръв. Има държави, които изграждат цялата си система за ПВО по американски технологии. Сега има отрезвяване. Защото ясно се показа, че няма никаква защита срещу руските ударни системи, че комплексът „Пейтриът“ не е в състояние дори да защити себе си, камо ли важни обекти, че руснаците търсят втория, последен комплекс, от тези които са предадени дотук на Украйна.

Експертът не изключи, че Полша, която предостави на Украйна свои територии за съхранение на военна техника и оръжия, може да усети силата и мощта на руските „Кинжали“.

- Това се превърна в реална заплаха за Полша, която все повече и повече се въвлича в конфликта и в някаква косвена фаза на втория етап също може да влезе в него - каза експертът.

Той също така добави, че в случай на изостряне на ситуацията може да бъде ударен основният логистичен център, - летище Жешов в Полша.

- За европейците това е голям проблем, те могат да увеличат броя на комплексите, пусковите установки, но не могат да подобрят с вълшебна пръчка качеството им. Те имат добър опит в радарните системи, "виждат" доста далеч, могат да идентифицират и, вероятно, дори да придружават хиперзвуковия комплекс, но характеристиките на ракетните оръжия не са достатъчни.

Тук трябва да разберете, че ракетата-прехващач трябва да бъде поне два пъти по-бърза от обекта, по който работи. Ако това е хиперзвуков комплекс, движещ се със скорост 3,5 хиляди метра в секунда (повече от 10 хиляди км / ч - "МК" ), като "Кинжал", тогава ракетата Patriot трябва да бъде хиперзвукова сама по себе си, но засега той е само свръхзвуков - развива скорост в района на 1,5 хиляди метра в секунда (до 5 хиляди км / ч).

Според експерта сега САЩ и НАТО се опитват да решат най-големия проблем - да свържат различните системи за ПВО, прехвърлени в Украйна, в едно цяло.

- За НАТО сега има голям проблем, те планират да направят този конфликт дълъг - каза той. - Разнокалибрените оръжия на ПВО на Украйна се състоят от различни системи, които те са доставили. Това е и норвежкият NASAMS, и немският IRIS-T, и френско-италианският SAMP-T, и Patriot. Всичко това те се опитват да свържат в единна система. Планират да включат и съветските системи, които останаха в Украйна - С-300, Бук, техните радари, командни пунктове. В момента работят върху това.

Клинцевич припомни, че системата за ПВО се смята за най-скъпия военен продукт. А Европа, която изпитва финансови затруднения, може да откаже да продължи да ги доставя на Украйна, особено след като скъпите комплекси могат да бъдат унищожени без особени затруднения от нашите въоръжени сили.

„Комплексите струват милиарди не заради цената, а заради високите технологии, които се използват в производството“, обясни той. - Купуват се системи за противовъздушна отбрана за защита, като се осъзнава, че това не са танкови снаряди, които ще се харчат за учения. Така че говорим за милиарди. А Европа, докато плавно изпада в рецесия, не е готова да плати от бюджета си за такъв брой ракети, както и за самите комплекси, които ще унищожим.

Превод: ЕС

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия обяви лов за втория комплекс Patriot в Украйна - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!