Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев обеща разкрития в понеделник: Ще кажа всичко! Някои ще берат голям срам!

Това ще подейства „очистващо“ от политическото влияние в съдебната властобеща той

Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини. Но  обеща разкрития в понеделник, които ще разтърсят съдебната система и не само нея

Това съобщи той по време на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Гешев посочи, че в понеделник е призован в Софийската градска прокуратура по проверка за търговия с влияние. Става дума за онази 38-минутна пресконференция, в която той разкри шокираши факти за съдебната и политическа система и публично си скъса оставката. 

Обвинител номер едно каза, че е извикан в 10:00 и че след това ще е готов да даде подробности около точката, която днес беше включена като извънредна по искане на Атанаска Дишева и подкрепена с мнозинство, а именно свързана със сигнала на Борисов Сарафов, в който той твърди, че Гешев е нарушил Конституцията, записвайки своя среща с члена на ВСС Йордан Стоев.

Гешев предупреди, че ще каже всичко по темата за твърденията и изтъкна, че след разкритията, които предстои да направи, част от членовете на ВСС ще берат голям срам, но това ще е добре за съдебната власт, тъй като тя ще се очисти от зловредни политически влияния. 

Според него разкритията ще подействат „очистващо“ от политическото влияние в съдебната власт , но „съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и децата ни“, като добави, че „това ще увеличи независимостта на българските магистрати“. 

"Както казах, при ясна процедура ще кажа всичко. Аз съм главен прокурор и не съм нарушил Конституцията и законите на страната. И съответно мога да го докажа, когато знам в каква процедура сме", сподели Иван Гешев пред магистратите в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева за това дали той наистина има записи с над 150 политици, магистрати и членове на ВСС. 

Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, като тя заяви, че в него се казва, че пред Сарафов, пред други заместници на главния прокурор и пред ръководителя на Софийска градска прокуратура, Иван Гешев е пуснал запис на разговор между него и Йордан Стоев, член на ВСС. Според твърденията в сигнала на Сарафов, главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС

Гешев поясни, че е призован редовно да изложи своята гледна точка по сигнала на Борислав Сарафов в Прокуратурата и едва след това ще може да изложи всички факти и обстоятелства пред членовете на ВСС. 

"Време е политиката да излезе от съдебната власт. Нямам притеснения да обясня, но искам да знам в каква процедура сме, за да не възпрепятствам проверките", каза главният прокурор.  

„Не се притеснявам от това, което ще кажа на съответните компетентни органи“, заяви Иван Гешев. Той добави, че има проверка, която се извършва от прокурор в Софийска градска прокуратура по сигнал на Борислав Сарафов. Той заяви, че по тази проверка очаква да бъда призован и да даде съответните сведения и данни. 

Главният прокурор добави ,че в понеделник от 10 часа е призован за снемане на обяснения и по друга проверка

ВСС заседава по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор. 

Към 11 ч. продължава процедурният спор, в който главният прокурор се включва с различни реплики.

Точка втора, отново с решение на Висшия съдебен съвет, е да се обсъди и въпросът около вилата на прокуратурата в Боровец, по повод на което вчера имаше и изслушване и правосъдния министър.

В сигнала се твърди, че вилата се ползва като лична от главния прокурор. Дебатът по тази точка предстои, но краткият коментар на Гешев, когато беше попитан директно дали живее в тази къща, беше “не”.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гешев обеща разкрития в понеделник: Ще кажа всичко! Някои ще берат голям срам!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!