Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След като платихме милиарди за F-16, САЩ ни препоръчват да ползваме руските МиГ-29


България продължава да чака закупените през 2019 г. изтребители F-16. Снимка: ВВС на САЩ

САЩ няма как да ни предоставят F-16 като заместваща платформа на българските изтребители и усърдно препоръчват на България да продължи експлоатация на самолетите МиГ-29. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, като цитира писмо от американските Военновъздушните сили. Министърът обясни на депутатите от комисията по отбрана, че се работи в посока удължаване на живота на МиГ-29.

Стоянов отговори на въпрос на Ивайло Мирчев от „ПП-ДБ“ за възможността България да използва сума от няколкостотин милиона долара за покупка на американско военно оборудване, ако страната ни предостави на Украйна съветска военна техника, както и какви действия е предприело МО, за да се възползва от тази възможност. Министърът уточни, че сумата, какво и как е предлагала американската страна е класифицирана информация.

Министърът заяви, че времето за т.нар. „триъгълни сделки“ е изпуснато вече.  „Триъгълна сделка“ означава България да купи от друга страна западно въоръжение и да изпрати на Украйна своето въоръжение.

Невярно е твърдението, че по време на редовното правителство не са получавани предложения за предоставяне на оръжия на Украйна. По времето на редовното управление са искани самолети Су-25, МиГ-29, снаряди и друго въоръжение, но не е реагирано, каза Димитър Стоянов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: След като платихме милиарди за F-16, САЩ ни препоръчват да ползваме руските МиГ-29

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!