Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разследват „Понеделник - с магнезий...“ за заблуда

Няма начин да не сте чували поне веднъж натрапчивата реклама за магнезиеви добавки на „Абофарма“, в която участват Силвия Кацарова и Дидо от Д2. В клипа те горещо препоръчват „магнезий в понеделник, вторник и ... всеки ден“.

Е, клипът като нищо може и да изчезне внезапно от рекламните блокове, защото Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за проучване на евентуално извършени нарушения от „Техноком трейд“ ЕООД и „Абофарма България“ ЕООД.

И не - нищо му няма на магнезия, не са открити внезапно неизвестни до момента странични ефекти от приема му, нито пък е отменена ролята му за организма.

Решението на регулатора е свързано с постъпило писмо от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ)

относно възможността за въвеждане в заблуждение на потребителите, свързана с наименованията на хранителни добавки „ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид ягода“ и „ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид портокал“ и количеството на минерала магнезий, вложен в тези продукти.

Хранителните добавки „ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид ягода“ и „ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид портокал“ се внасят и разпространяват на територията на страната от „Техноком трейд“ ЕООД по поръчка на „Абофарма България“ ЕООД от производителя Промогарма С.П.А.

При проучването от КЗК изискали информация и доказателства от „Техноком трейд“ ЕООД, свързани със състава, разпространението и рекламирането на посочените хранителни добавки на територията на страната. От дружеството посочили, че използваното число в наименованието на продуктите, което е част от регистрирана търговска марка „ABO PHARMA Магнезий 1000“,

не носи информация и не реферира към количествата от съставки на двата продукта, а е част от цялостната и трайно налагана търговска и маркетингова концепция на дружеството.

(Препоръчваният от специалисти прием на магнезий дневно е около 400 милиграма. При нормална диета това количество се набавя изцяло от храната - б.р.)

„От представените данни и доказателства възникват съмнения за евентуално извършено нарушение по глава Седма от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) - „Забрана за нелоялна конкуренция“ от страна на „Техноком трейд“ ЕООД и „Абофарма България“ ЕООД, свързано с използването и популяризирането на търговска марка „ABO PHARMA Магнезий 1000“, включително и чрез използването ѝ в наименованията на хранителни добавки "ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид ягода", "ABO PHARMA Магнезий 1000 ликуид портокал" и "ABO PHARMA Магнезий 1000 с удължено действие" и др., разпространявани и рекламирани на територията на страната", пише в решението на антимонополната комисия.

Предстои КЗК да извърши проучване по образуваното производство и да излезе с ново решение.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Разследват „Понеделник - с магнезий...“ за заблуда - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!