Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ирак забрани транзакциите в долари, наказва нарушителите със затвор

Иракското правителство издаде забрана на използването на щатския долар както за лични, така и за бизнес транзакции, като част от нарастващата тенденция за дедоларизация и цялостния спад в икономическото влияние на Вашингтон в страната. Забраната влезе в сила на 14 май и има за цел да засили използването на местната валута на Ирак динар.

Забраната също така цели да намали разликата между официалния правителствен обменен курс и обменния курс, предлаган от черния пазар, който продължава да се колебае и води до скокове на цените.

В изявление на иракското министерство на вътрешните работи се казва: „Динарът е националната валута в Ирак. Вашият ангажимент да извършвате сделки в него вместо в чуждестранни валути засилва суверенитета и икономиката на страната“.

Министерството добави, че всеки, който търгува с валути, различни от местната валута, ще подлежи на правно наказание и заяви, че се ангажира да „държи отговорен всеки, който се опитва да подкопае иракския динар и икономиката“.

За да се приложи правилно забраната, Дирекцията за борба с престъпността към вътрешното министерство поиска търговците да подписват споразумения, гарантиращи на правителството, че ще извършват сделки само в местна валута.

Според генерал Хюсеин Ал-Тамими от Дирекцията по престъпността нарушителите на тези обещания ще бъдат принудени да платят глоба от 1 милион иракски динара, добавяйки, че повторните нарушители могат да бъдат наказвани със затвор.

„Ако нарушителят повтори нарушението, той ще бъде изправен пред наказание лишаване от свобода до една година плюс финансова глоба от 1 милион иракски динара. В случай на трето нарушение, това наказание ще бъде удвоено и бизнес лицензът ще бъде отнет“, добави служителят.

Щатските долари вече са оскъдни на официалните пазари на страната в резултат на наскоро наложените мерки от Вашингтон за контрол на движението на долари вътре в Ирак. Докато новото правителство на Мохамед шиити ал-Судани предприе бързи действия за овладяване на финансовите последици, тези политики на САЩ породиха дебат в Ирак за ползите от дедоларизацията.

Иракският депутат и член на финансовата комисия в Съвета на представителите на Ирак Хюсеин Муанес заяви в интервю за The Cradle, че „Ирак е бил и продължава да бъде роб на щатския долар. Икономическата мощ на всяка страна зависи от силата на нейната валута“.

„Ясно е, че Ирак е икономически доминиран от САЩ и нашето правителство не контролира истински или няма достъп до собствените си пари. Считаме, че е от решаващо значение да се отдалечим от хегемонията на долара, особено след като той се превърна в инструмент за налагане на санкции на държавите. Време е Ирак да разчита на местната си валута“, добави той.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ирак забрани транзакциите в долари, наказва нарушителите със затвор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!