Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Вашингтон пост“ изтри тази част от интервюто със Зеленски (нецензурирана версия)


Снимка: president.gov.ua

„Вашингтон пост“ изтри голяма част от интервюто си с украинския президент Володимир Зеленски, в което той обвини американските журналисти, че притежават класифицирана информация, която е срещу Украйна. Частта, която американският вестник предпочете да скрие, обаче е архивирана в интернет във вида, в който интервюто беше публикувано първоначално, преди да бъде цензурирано.

Интервюто с украинския президент беше публикувано в събота. До неделя част от него беше премахната без никакво обяснение. След обсъждане на наскоро изтекли документи на Пентагона, които разкриха, че САЩ наблюдават комуникациите на Зеленски, вестникът му представи ново твърдение, което все още не е отразено в американските медии.

Това е частта от интервюто, изтрита ден след публикуването му:

„Вашингтон Пост“: Документите показват, че ГУР, вашето разузнавателно управление, има задкулисни контакти с Евгений Пригожин, за които сте знаели, включително срещи с Евгений Пригожин и офицери от ГУР. Вярно ли е?

Зеленски: Това е въпрос на [военното] разузнаване. Искате ли да бъда осъден за държавна измяна? И така, много е интересно, ако някой казва, че имате документи, или ако някой от нашето правителство говори за дейността на нашето разузнаване, бих искал също да ви задам един въпрос: С кои източници от Украйна имате контакт? Кой говори за дейността на нашето разузнаване? Защото това е най-тежкото престъпление у нас. С кои украинци разговаряте?

„Вашингтон Пост“: Говорих с официални лица в правителството, но тези документи не са от Украйна, те са от…

Зеленски: Няма значение откъде са документите. Въпросът е с кой украински служител разговаряхте? Защото, ако кажат нещо за нашето разузнаване, това е предателство. Ако кажат нещо за конкретен офанзивен план на един или друг генерал, това също е предателство. Затова ви попитах, с кои украинци разговаряте?

„Вашингтон Пост“: За тези конкретни документи? Вие сте първият човек, с когото говоря за тях.

Зеленски: Добре.

„Вашингтон Пост“: И мога да ви прочета каква информация точно има за Пригожин и ГУР. На 13 февруари Кирил Буданов, началник на Главното управление на разузнаването на Украйна, ви информира за руски план за дестабилизиране на Молдова с двама бивши сътрудници на „Вагнер“. Буданов ви информира, че гледа на руската схема като на начин за инкриминиране на Пригожин, защото „имаме отношения“ с него. Вие инструктирахте Буданов да информира молдовския президент Мая Санду, а Буданов ви каза, че ГУР е информирал Пригожин, че ще бъде обявен за предател, който работи с Украйна. В документа се казва още, че Буданов е очаквал руснаците да използват подробности за тайните разговори на Пригожин с ГУР и срещите с офицери от ГУР в Африка…

Зеленски: Слушайте, честно казано, добре, просто четете нещо, казвате нещо. Просто не разбирам откъде го получавате, с кого говорите и така нататък. Говорите за това как съм се срещнал с Буданов. Това предполага, че вие – как го казахте? Изглежда, че имате хора, които имат някакви записи или имате някакви доказателства, или имате нещо, защото така изглежда. Вие отново правите, извинявам се, това, което сте правили преди.

Вие пускате някаква информация, която не помага на нашата държава да атакува и не ни помага да защитаваме държавата си. Така че, не разбирам съвсем за какво говорите. Не разбирам напълно целта ти.

Вашата цел е да помогнете на Русия? Това означава, че имаме различни цели. Ако не седя на една маса с тях, не разбирам съвсем за какво говорим. Всяко от тези запитвания просто демотивира Украйна, демотивира определени партньори да помогнат на Украйна. Добре, по един или друг начин, просто не разбирам целта ти.

„Вашингтон Пост“: Нашата цел не е да помогнем на Русия.

Зеленски: Ами, изглежда различно.

„Вашингтон Пост“: Никой не ни е давал тази информация лично. Това беше в изтеклите документи, които показват, както казах по-рано, че Съединените щати ви подслушват.

Зеленски: И ако имате класифицирани документи, това означава, че някой ви ги е дал. Ако имате достъп до документи, някой ви ги е дал. Днес, в света на модерните технологии, когато имаш достъп, не е задължително някой да ти го е дал. Имате достъп. Сега цитирате някои документи като оригинали, без да разбирате отговорността за това, просто говорите за някаква информация. За мен това е неразбираема информация, но в това, в нашия диалог, искам да разбера защо правите това.

Казах ви в началото на разговора ни, че вярвам, че телевизионното предаване, което беше стартирано, стартирано в информационното поле, помага – не знам кой, но помага на Русия, определено не помага на Украйна. Вие сте ангажирани с продължаването на тази история. И така, питам ви дали това е ваш избор и ако смятате, че Руската федерация трябва да бъде подпомогната в различни сфери – че те са очаквали украинска контраофанзива в която и да е посока, за да знаят кога идваме, за да знаят нашите мощни сили и какво планираме, какво прави нашето разузнаване? Е, ако това е така, тогава…

„Вашингтон Пост“: Бих казал, че тези документи са изтекли, не от нас, и те са били в интернет в чат стая в продължение на седмици.

Зеленски: Те не бяха в интернет, те бяха част от нещо. Ние, нормалното общество, не можехме да получим достъп до всичко това. Не можехме. И тогава, мисля, започна да излиза информация, че частично ще публикуваме всичко останало. Мисля, че е ваша – или вашата редакционна колегия, или който и да е. Не искам да обиждам никого, не знам.

Ето защо днес пускате тази информация една по една. Публикувате информация за контраофанзива в Украйна, за това или онова. Казах ви, че вярвам, че това е, как да го кажа, някой е чул нещо някъде, някой е публикувал нещо някъде, но информацията е съставена, а тя е различна и определено не работи в полза на Украйна. Това е всичко. И сега искате да хванете бика за рогата. Трябва да потвърдите или да не потвърдите тази информация и тогава ще има определена тежест на вашата информация, защото президентът на Украйна реагира на нея. Разбирате ли? И това е, което правите.

В момента си играете с неща, които не са добри за нашите хора. Не за първи път ви казвам това. Мисля, че е погрешно, но въпреки това казвате: „Само още малко, още не е свършило“. Ами, да, така е. В Украйна са останали още няколко души. Не ми е интересно да видя как този брой хора намалява. Затова се борим. [На английски език] Толкова съжалявам, не бях толкова кратък, бях твърде дълъг за тези документи. Не знам за това…

„Вашингтон Пост“: Дойдохме да поговорим с вас за това. Това е очевидно чувствително за вас и вашата страна.

Зеленски: [На английски] Не е чувствително. Ако ви отговоря, че е чувствително, това означава, че това са истински документи. Моля ви, спрете да си играете с мен. Аз съм президент на военна страна, страна във война. Казах за реакцията си на тези документи, казах, че това не е добре за нашите хора. Знаете ли, аз не играя Каунтър страйк. Подготвяме контраофанзива. Знаете ли, това са различни неща – затова казах всички подробности от мен, които ще чуете.

И, разбира се, ние сме благодарни за вашата работа, за вашата помощ, когато подкрепяте Украйна в тази война. Вие свършихте голяма работа. И сега казвам за тези документи… Не ги разпознавам като документи. Не съм виждал това. Това е първото нещо. Не знам как сте ги получили и въпросът ми беше към вас: „Защо продължавате да правите това?“ Добре. Вие сте свободни. Искам да кажа, че ще правите каквото искате, но не искам да говоря за това с подробности. Защото не знам за какво говоря. Това е нещо с някаква информация. И казах, че не съм имал никакъв контакт с Белия дом относно тези документи. Или не документи. Относно тези документи. Или не документи. Относно тази платформа. Или фалшива платформа… Нямах преди, сега, и, не знам, може би в бъдеще.

Просто казвам същото послание много публично и много открито. Казах го на вас, с някакъв журналист и на много лидери. Когато ме попитаха за това, казах, че не е добре за нас. Какво мога да кажа? Не е добре. Не знам дали е фалшиво или какъв процент – не знам какво е. И не знам кому е нужно и каква е играта. Не знам за какво. Това е всичко. За мен това не е сериозно. Звучи сякаш някой е казал, някой е чул нещо…

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Вашингтон пост“ изтри тази част от интервюто със Зеленски (нецензурирана версия)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!