Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Схемата АМ „Струма“: Служебният кабинет дава 1,2 млрд. на строители на Бойко с ТАЙНИ ДОГОВОРИ

Служебното правителство е подписало тайно договорите за строежа на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле, очевидно притеснявайки се от недоволство от страна на екологични организации и местни жители.

Двата договора са за близо 1.2 милиарда лева с ДДС са подписани в началото на април, а по тях ще намажат любими строители на ГЕРБ. По-късно е записано условие, че ще влязат в сила, ако се осигури финансирането и при избрано трасе. Самите договори са публикувани на 12 май – петък, показва регистърът на обществените поръчки, предаде „Медиапул“.

До момента пътната агенция и регионалното министерство мълчат за подписването на договорите. Очаква се този факт да бъде обявен днес, когато официално ще започне доизграждането на пътния възел край Кресна, който е част от магистрала „Струма“. Той ще се строи от обединение начело с „ГБС Инфраструктурно строителство“. Дружеството участва в изграждането на няколко лота на магистрала „Струма“.

Протести

Въпреки подписването на договорите без фанфари и камери протести все пак имаше. В края на април се състоя един в Кресна, организиран от Инициативен комитет за спасение на Кресненското дефиле.

Миналата седмица имаше втори пред Министерството на регионалното развитие в София. Тогава лично служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков се срещна с протестиращите. Той ги увери, че даването на разрешение за строеж на пътния възел край Кресна не предопределя трасето на магистралата, а целта е да се спаси издаденото разрешение за оценка за въздействието на околната среда, което изтича през май 2023 г. Ако това не бъде направено, магистралата през дефилето трябва да се върне в изходна позиция, посочи арх. Шишков.

„Не може повече никой да няма смелост да вземе някакво решение и да се продължава напред. „Струма“ трябва да се построи и това трябва да е законово… Най-важното, което успяхме да направим, е да оставим възможност и хоризонт да бъде завършена магистрала „Струма“, защото нещата можеха да бъдат върнати в изходна позиция и тогава щяхме да имаме много по-голям проблем. Всичко, което може да се направи в рамките на закона, ние го правим“, коментира арх. Шишков, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Спорът за трасето

Спорът за трасето на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле се точи от години. Първоначално беше заложено да бъде прокопан най-дългият шосеен тунел в Европа с дължина от 15 км. Това беше по времето на първото правителство на ГЕРБ, когато министър на регионалното развитие беше Росен Плевнелиев.

След като той стана президент, под натиска на строителното лоби у нас трасето беше сменено. Дългият тунел беше сменен с източен обход на Кресна извън дефилето. В един момент обаче се оказа, че този обход ще се строи частично. Само едно платно, което ще се ползва в посока от Гърция към София. Движението в другата посока – от София към гръцката граница ще минава по сега съществуващия път.

Това предизвика недоволството на екоорганизации и местни жители, които заляха Европа със жалби. Така в края на 2019 г. Европейската комисия блокира отпускането на парите за магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. Тогава Брюксел постави условие за изпълнението на редица екологични мерки.

Те са допълване на екологичната документация спрямо специфичните цели за видовете и местообитанията, предмет на опазване в двете защитени зони от мрежата „Натура 2000“, през които преминава магистралата, намаляване на натиска от трафика върху природата и повишаване на безопасността в отсечката от Е-79 през дефилето. Вече три години изпълнението на тези мерки се бави. Чака се последната дума на Министерството на околната среда и водите. То обаче мълчи оглушително какви ги върши.

Това пречи да се подаде апликационната форма до Европейската комисия за одобрение на финансирането на магистралата през Кресненското дефиле. Тя е сред трите топ приоритета, заложени за финансиране заедно с тунела под Шипка и магистралата „Русе – Велико Търново“.

Строителите

Докато се точи данданията с избора на трасе на магистралата, ГЕРБ проведе обществени поръчки за избор на изпълнители на варианта с източен обход при Кресна. Те също бяха белязани от скандал. Оказа се, че без разрешение пътна фирма проучва трасето на магистралата. Виновни се оказаха горските, наказани нямаше.

Двата търга събраха през 2019 г. големите български пътни компании. В края на 2020 г. победителите в тях бяха ясни, но ГЕРБ не посмя да подпише договорите, заради липсата на окончателен вариант на трасето и забележките от Брюксел.

Сега служебният регионален министър арх.Шишков най-после реши да сложи край на тази агония и разреши подписването на договорите под условие. Така, ако се стигне до строителството на участъка, цената на километър път, изграждан от обединението начело с ГБС ще бъде 36 млн. лв. с ДДС, а на това с водещ партньор „Грома холд“ – 40 млн. лв. с ДДС.

Това обаче са цени от 2019 г. и не е ясно дали фирмите няма да поискат индексация заради инфлацията, каквато законова възможност имат.

Обединението ДЗЗД „АМ Струма – 3.2.2.“ печели поръчката за изграждането на лот 3.2.2. Според идейния проект, лявото платно на участъка е с дължина 10.4 км. В него е включен и обходният път на Кресна с дължина от 5.5 км. При км 400 от обходния път на Кресна ще има площадка за отдих с ток, вода и канализация. По трасето ще има още 4 тунела,10 виадукта с приблизителна дължина около 3.6 км, 9 пресичания със селскостопански пътища.

В обединението влизат „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД и „ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас“ АД (Португалия). Договорът с тях е за 570 239 136 лв. с ДДС.

Доброто изпълнение на договора е гарантирано със застраховка в „Лев Инс“, като премията е 5 на сто от стойността на договора. ГБС са платили застрахователна премия от малко над 1 милион лева за периода от над 16 години – 5 април 2023 г. до 4 септември 2039 г., сочат публикуваните документи в регистъра на обществените поръчки. Толкова дълга гаранция досега никога не е давана, но това е било изрично изискване на АПИ, за да няма обвинения и скандали.

ГБС е фирмата, която печели големите обществени поръчки в строителството независимо кой е на власт. Компанията взе и договор по скандалните инхаус процедури на „Автомагистрали“ за 287 млн. лв. за скоростния път Видин – Ботевград.

Изпълнителят на другия участък от т.нар. източен обход на Кресна е ДЗЗД „АПП лот 3.2.1“. В обединението влизат „Грома холд“ ЕООД (62%) , „Европейски пътища“ (20%), „Водно строителство Благоевград“ АД (15%), „Пътпроект“ ЕООД (2%) и „Вахостав-СК“(1%). Договорът с тях е за 599 999 903 лв. с ДДС.

Те ще изградят участък с дължина от 13.2 км. Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез 3 пътни възела. В участъка са предвидени 3 тунела, 10 виадукта с обща дължина около 3.5 км, както и 3 броя надлези и подлези.

Доброто изпълнение на този договор е гарантирано със застраховка в „Общинска застрахователна компания“ (ОЗК), зад която стои енергийният бос Христо Ковачки.

Премията по него е малко над 739 000 лв. и тук за рекордно дълъг период от над 16 години. ОЗК е гарант и по инхаус договорите за доизграждането на магистрала „Хемус“. По-голямата част от фирмите в това обединение пък са доставчици на материали и техника по на държавната „Автомагистрали“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Схемата АМ „Струма“: Служебният кабинет дава 1,2 млрд. на строители на Бойко с ТАЙНИ ДОГОВОРИ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!