Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Политико" за Габриелът: "Войник на партията", работата с нея е "кошмар"

Няколко души са напуснали работата си поради преумора и токсична работна среда, казва служител на комисията, редовно работил с нейния екип

Автор Петър Карабоев, "Дневник" 

Тя ще остави след себе си спорна репутация на млад, динамичен комисар с истинска страст към технологичния прогрес, но на която липсва тежест да прокарва дневния си ред и докарва персонала си до ръба на нервен срив.

Тя е загубила 19 служители - приблизително колкото е един цял кабинет на еврокомисар - от 2019 г. насам, като един служител нарече екипа й "кабинет, в който непрекъснато някой влиза или напуска". Бивши служители казаха, че тя ще натовари извънредно много персонала си и ще ги помоли да се занимават с нейни лични въпроси, несвързани с работата. Един от тях описва времето им в кабинета като "кошмар".

Това разказва "Политико" в обширен репортаж по повод преместването на Мария Габриел от Брюксел в София като номинация на ГЕРБ-СДС за министър-председател на България.

Четирима журналисти са работили по нейния профил със заглавие "Войникът на партията" Мария Габриел се връща в България с багаж от ЕС" и подзаглавие "Стремейки се усилено да стане министър-председател на България, комисарят по научните изследвания на ЕС има смесени постижения и репутация в Брюксел". (Комисията "Фон дер Лайен" встъпи в длъжност на 1 декември 2019 г., т.е. става дума за изминали три години и половина от 5-годишен мандат.)

"Имате различни типове комисари. Някои са млади, с добри връзки. Те са "гладни" [за успех], амбицирани са да напреднат в кариерата си и това понякога ги изнервя", каза служител на ниво кабинет на Европейската комисия, който е поискал да остане анонимен, за да може да говори свободно.

Бивш член на нейния екип (в момента той е от 19 души, включително асистенти и шофьори) споделя, че "тя се занимава с микромениджмънт, иска да управлява и малките процедурни въпроси, оставяйки твърде малко време за връзка с колегите си комисари. "Тя настоява да знае всичко и не вярва на никого. Тя иска да бъде копирана при получаването и изпращането на всеки мейл."

Ето още цитати за маниера ѝ на работа:

Редовно е карала служителите да изтичат, за да й купят кока-кола и цигари. "В началото всичко изглеждаше добре, мислех, че ще си прекараме добре. Но след това се превърна в кошмар."

"Тя все още се учи на търпение" и би било добре да бъде "малко по-малко груба".
Няколко души са напуснали работата си поради преумора и токсична работна среда, казва служител на комисията, редовно работил с нейния екип.

"Нейният капацитет на работа е изключителен в сравнение с другите. И тя очаква от вас да работите много усърдно и да посветите цялото си време на работата си", казва друг бивш член на нейния персонал.

Според "Политико" номинирането на Габриел за министър-председател (тя трябва да получи днес в 15 часа мандат за съставяне на правителство - бел. ред.) може да помогне на Борисов, който управлява българската политика повече от десетилетие, да излезе от доста сложно положение. "Бившият премиер беше критикуван, че управлява страната като мафиотска държава; последният удар върху лидерската му позиция дойде, когато се появиха снимки на нощното му шкафче, съдържащо пачки банкноти от 500 евро, златни кюлчета и пистолет."

След като обясняват за читателите си колко заплетена е политическата ситуация в България, авторите на брюкселското издание казват, че "международният профил, който Габриел си изгради като еврокомисар, може да убеди по-малко ангажираните противници на партията на Борисов да се обединят зад нейната кандидатура". Цитиран е и Николай Денков, представен от "Продължаваме промяната - Демократична България" като техен кандидат за премиер на кабинет на малцинството, ако те получат мандат за такъв:

"Тя има желание наистина да се включи в тези промени, за които се говори. Но това, което се вижда, е, че хората около нея постоянно се опитват да ѝ говорят на ухо."

Фразата "войник на партията" не е интерпретация на "Политико", а цитат от изказване за Габриел от бивш еврокомисар, който е работил с нея (вероятно се има предвид съставът на комисията "Юнкер" - бел. ред.):

"Тя беше добър колега, но понякога имах чувството, че получава позициите си от друго място, особено от ЕНП. Тя беше като войник на партията."

Изданието изрежда накратко кариерата ѝ през Европейския парламент и бракът ѝ през 2012 г. с Франсоа Габриел, бивш сътрудник на тогавашния председател на Европейската народна партия Жозеф Дол (той кумува на сватбата ѝ и е дългогодишен поддръжник на Борисов), което ѝ дава достъп до партийни лидери от европейско ниво в страни като Германия, Франция и Италия. Тя все още е един от зам.-председателите на ЕНП и получи одобрение от Жан-Клод Юнкер (също влиятелен навремето член на ЕНП) като българска кандидатура. Юнкер ѝ повери европейската политика в цифровата сфера със задача да реформира и съживи този сектор на европейската икономика, силно изоставащ от американските конкуренти и страдащ от недостиг на инвестиции и регулаторни пречки.

"Първата й година на работа беше с възходи и падения, казаха източници, запознати отвътре със случващото се Брюксел по това време. Тя се бореше да реализира план за 415 милиарда евро, за да превърне ЕС в глобален технологичен център. Известен успех дойде към края на мандата на комисията "Юнкер", тъй като институциите на ЕС финализираха важно технологично законодателство като Директивата за авторското право през 2019 г."

Урсула фон дер Лайен (...) я измести от цифровото досие към по-малко видимия портфейл за иновации, изследвания, култура и образование. Оттогава тя ръководи "Хоризонт Европа", фондът на ЕС за изследвания и иновации на стойност 95,5 милиарда евро, наред с други неща."

"Политико" описва, че на новата си позиция тя опитва да се представя, включително по технологични конференции, като "стартъп комисарят" на ЕС, но ѝ се налага да се конкурира за водещата позиция в тази сфера с французина Тиери Бретон. Той отговаря за вътрешния пазар, включително за въпросите на цифровизацията, и има впечатляващ корпоративен и управленчески профил:

2008-2019 - изпълнителен директор на Atos, базираната в Безонс, Франция, европейска мултинационална група за информационни технологии, услуги и консултации
2007-2008 - професор ("Лидерство и корпоративна отчетност") в Харвард
2005-2007 - министър на икономиката, финансите и промишлеността на Франция
2002-2005 - главен изпълнителен директор на France Telecom
1997-2002 - изпълнителен директор на Thomson Multimedia.

Някои нейни политически инициативи като разширяването на Европейския съвет за иновации (EIC), инвестиционен фонд за стартиращи компании, заседнаха в бюрокрацията на Европейската комисия, за което критиците на Габриел я обвиняват, че не й достига политическа тежест, за да ги отблокира, пише още "Политико".

Сред въпросите и проблемите, с които тя ще трябва да се справя, според изданието са още два. Първият е да убеди хората, че тя всъщност е достатъчно българка. "Тя официално е базирана в Западна Европа през по-голямата част от кариерата си и се бори с общественото мнение, че амбициозно е разменила българската си идентичност с френска." 

Вторият е описан от "Политико" така: "Сега, докато прекарва следващите дни в срещи с националните парламентарни групи, за да представи своите приоритети, Габриел ще трябва да ги убеди, че няма да бъде просто пионка за Борисов, чиято лична власт е огромна."

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: "Политико" за Габриел: "Войник на партията", работата с нея е "кошмар"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!