Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев скъса оставката си в ефир: Борисов питаше за семейството ми и ми предложи да ходя посланик


Пазех ГЕРБ и ДПС. Това е целенасочен опит да бъде убит!, коментира атентата срещу себе си той (НА ЖИВО)

Гбавният прокурор показа оставка и химикалка пред медиите по време на първото си изявление, след като бе поискана оставката му.

Но я скъса на дребни парчета в ефир, а после заяви: "Не ме е страх!" 

Това е опит за овладяване на съдебната система, категоричен е той. 

И съобщи, че Борисов в началото на тази година му е предложил да го прати послани в Израел или в Турция или политически пост в ГЕРБ. 

Гешев каза по адрес на ДПС, че взимат безпринципни решения, които в етичен аспект граничат с предателство. 

Пазех ГЕРБ и ДПС, но всички виждат какъв е политическият боклук в това Народно събрание. 

Ще довърша мандата си, категоричен бе главният прокурор 

Прокурор е бил натискан да прекрати веднага делото срещу Балцелона гейт, обяви Гешев 

Правя каквото трябва, а да става каквото ще, заяви главният прокурор. 

И не скри, че е имало натиск върху него да хвърли оставка. 

Няколко дни, след като шестима прокурори от Висшия съдебен съвет поискаха отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, той даде да се разбере, че не само няма да реши сам да напусне поста, но и обяви война на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и на заместника си Борислав Сарафов, чиято оставка поиска.И двамата за Гешев вече са "лицето Бойко Методиев Борисов" и "лицето Борислав Боби Сарафов". За Гешев, Борисов стои зад опита за неговото отстраняване, а Сарафов е "предател на българския народ". В Народното събрание пък е "целият политически боклук, който трябва да бъде изметен", а "политическата мафия, олигарсите и всички, които искат да крадат, са се обединили".

Пред журналисти в съдебната палата в София в понеделник, Гешев показа лист, подписан от него, в който той уведомява Висшия съдебен съвет, че напуска поста и моли да бъде назначен във Върховната административна прокуратура.

След като го показа, той го скъса демонстративно и го хвърли на земята.
 

Време е да бъде изметен този политически боклук, незавизимо какво ще ми коства в личен план, имам подкрепата на колегите си, Прокуратурата е единна, категоричен бе Гешев. 

Обичам България, Бог с мен, за живее майка България - завърши Гешев и напусна брифинга, видимо развълнуван. 

Преди месец получих завоалирано послание - казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел или Турция, разкри Гешев. И предположи, че сигурно тогава е започнала подготовката на атаката срещу него.

А за атентата коментира: "Аз смятам, че това е целенасочен опит да бъде убит!" 

Ще кажа как виждам аз атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността, обяви той. 

"Вчера бях поканен до 10 часа да си подам оставката. Беше споменато моето семейство и това, че ако не го направя, някой ще натисне копчето "ентър" с някакви неща, с някакви видеоклипове и за това по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава. Свършваше с "don't worry, be happy". Имаше и лични отклонения, че съм сам на скалата, а там духа вятър", разкри главният прокурор.

"Не ме е страх", категоричен е Обвинител номер 1.

"Един човек, на когото дължа извинение ми каза, че историята помни само смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя всичко в интерес на хората", отсече той.

"Ще ви изложа хронологично как виждам аз атаките на политическата мафия, олигархията и престъпността и защо се случи всичко това", продължи Гешев и припомни за битката му с руското влияние у нас, докато някои бивши премиери са подарявали кучета на Путин, визирайки Борисов.

"Прокуратурата беше атакувана безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите, престъпниците и всички, които искат да продължат да крадат. Аз не искам това да продължава, защото по тази причина ние живеем по този начин, по този олигархичен модел. И се надявам днес това да е краят на този олигархичен модел. Лицето Борислав Боби Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен с него. Политиката трябва да излезе от съдебната власт, където досега в някаква степен се опитваше да я ръководи внимателно, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви закони на правовата държава и дори елементарен морал", изригна обвинител №1.

"Всичко започна преди месеци. Тогава получих завоалирано съобщение, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик или в Израел, или в Турция. Или евентуално да имам политическа кариера в неговата партия. Не го взех сериозно, но явно тогава е започнало всичко", разкри Гешев.

"След това имаше атентат срещу мен. За мен беше шок и ми трябваше време. Вярвам, че истината ще излезе наяве и нашите партньори ще се включат в разследването. Аз смятам, че това беше опит да бъдат убит. Подцених това, което се случи следващите дни. Безобразна медийна атака срещу мен лично и срещу прокуратурата. Това до някаква степен беше очаквано. Това продължава години - знаете кои са те, знаете кои партии стоят отзад, знаете за опитите за законодателните промени - закон за контрол на главния прокурор. Не знам дали той съвпада с този сценарий. По същество този закон е с една-единствена цел - ако може да бъде привлечен като обвиняем главният прокурор и ако може да бъде овладяна прокуратурата", каза главният прокурор.

"Имаше опит да се измести опита за атентат върху главния прокурор към това да се оправдавам защо съм останал жив. По тази причина и по лични причини мълчах. Имах планирани отдавна посещения в Турция и САЩ, а днес трябваше да съм в Порто за конференция. През цялото това време главен прокурор беше лицето Борислав Боби Сарафов, до вчера, когато подписах заповед да прекъсна отпуската си", добави той.

Моят отдел по публична комуникация ме посъветва да дам интервю предвид спекулациите и обидната за всеки магистрат гнусна медийна кампания не толкова срещу мен, колкото срещу прокуратурата. Дадох това интервю и обясних всичко, което знам за това престъпление. Аз съм го казал това още първия ден в разпита ми в качеството ми на свидетел. Мислех, че темата е приключена, но се оказа, че това не е така а е само началото", каза още Гешев.

"Сутринта на миналия понеделник мой приятел ми се обади, близък до ГЕРБ, и ми каза, че лицето Бойко Методиев Борисов му се обадил и го питал къде е семейството ми. Той е казал, че не знае къде е. Семейството ми е в една приятелска държава и една приятелска прокуратурата все още. Посъветвал ме е да спра да говоря. Помислих, че нещо му става на този човек, какъв му е случаят. И това подцених. Видях след това едно становище на моя заместник лицето Борислав Боби Сарафов. Обадих му се, той ми каза, че го е много срам, но няма какво да направи. Попитах го дали знае, че това не отговаря на истината, той каза: "извинявай, ама разбери ме". Започнах да калкулирам какво ще се случи. На следващия ден - вторник, Сарафов каза, че отива да даде интервю при Силвия Великова, защото така го посъветвали и там заяви, че ще иска оставката на Ясен Тодоров. После ми каза, че това било само за пред медиите.

В сряда разбрах, не от него, че е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен г-н Ясен Тодоров, негов заместник, защото давал медийни изявления без негово съгласие. Имаме медийна стратегия, според която не трябва да иска такова разрешение. А и г-н Сарафов не ми е известно да е искал разрешения за своите изявления.

В четвъртък г-жа Габриел поиска моето освобождаване.

Звъннах на един политик, жена, която познавам и считах за приятел. Каза ми: "Разбери ме, бях до нея и от нея го чух за първи път. Тогава ми стана ясно, че това са го знаели в много тесен кръг - лицето Бойко Методиев Борисов и още един-двама такива. Тук ме учудва позицията на ДПС, тъй като те са имали принципна позиция винаги", продължи с разкритията си Гешев.

"Преразказах много разговори, които проведох през последните дни по телефона и в къщата си - с политици, членове на ВСС и десетки магистрати. В петък говорих с лицето г-н Сарафов, той ми каза, че съм знаел какво става, нямало какво да направи и да ми каже повече. Звъннах на един член на ВСС, поговорихме си, питах го за смешните основания, той каза: "Човек, аз не съм го прочел, дадоха ми го и само за да мога да си подам оставката или да ме отстранят. Ама вика - по-добре, имаш семейство...", сподели той.

"След това получих един есемес от Софийска апелативна прокуратура: "Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам." Питах го за какво съжалява, а той отговори за становището, че са го накарали да го пусне. Каза, че Сарафов го е накарал", гръмна с поредно разкритие обвинител №1.

"Разбрах го - той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение. И това ще тежи на съвестта на хората, които са го направили. Ако имат съвест. След това звъннах на всички апелативни прокурори. Във Варна ми казаха, че им е звънял Сарафов, но няма да участва в долни опити за преврат. В Бургас ми казаха да разчитам на тях. Във Велико Търново казаха, че са с мен. Обади ми се зам.-административен ръководител на Пловдив, че Сарафов му е звънял със същата задача. Казал му е, че няма да участва, да се оправя с апелативния прокурор", обясни Гешев.

"Реших да прекъсна служебната си командировка и снощи пристигнах в град София. След това получих послание, че ако до 10 часа не си подам оставката, нали семейство т.н., някой ще натисне копчето "ентър". Беше неподписано и мога да предполагам. Когато се убедя от кого е и когато съм сигурен дали е приближен на някоя партия, например ГЕРБ, ще ви уведомя", добави главният прокурор.

"На никого не му се изсипвало това, което се изсипа на мен през последните 3 години. Проверки на семейство и приятели, жалби, пасквили, хиляди статии, компромати. Всичко това показва, че може би някой възприема, че аз съм бъг в системата. И този път трябва да бъда отстранен, за да може да работи системата по същия начин и да се краде. Обмислях дали си заслужава всичко това в личен план. Снощи реших твърдо, че си заслужава в името на децата и внуците ни. Този олигархичен модел, който управлява България, трябва да приключи. Аз съм българин, прокурор, магистрат и мъж. Някои други явно не са", изригна Гешев.

"Тези, които подписаха искането от ВСС, бяха на спонтанния протест в защита. Чух слух за оказва натиск върху тях, за събирани подписи в болници. Предстои да се изясни. Някои са заплашвани, други са мотивирани. Надявам се, че все още има магистрати във ВСС, за които честта значи нещо. Всичко това, което се случи, ясно онагледява държавата, в която живеем", продължи обвинител номер 1.

"Всесилен ли съм? Това, че пазя ГЕРБ и ДПС. Ясно е какъв е политическият боклук в НС по изявленията на някои политици. Много малко от тях, повечето жени, показаха какво е чест и достойнство. Това разби опорката, че съм безконтролен, всевластен и така и така. И това е ясно и на всички вас. Ясно е, че след като всички се обединиха така срещу мен, аз и прокуратурата си вършим работата в интерес на народа и закона. Гордея се с прокуратурата и следователите. Те показаха, че сме стабилна институция. Получих стотици обаждания за подкрепа и да не се отказвам", разкри Гешев.

"Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах. Пропуснах нещо. Получих съобщение от един мой колега прокурор, който ми написа: "Здравей, Иване. Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов е казал на еди кой си, един друг е казал на еди кой си, че трябва да прекратя делото "Барселонагейт". Не знам дали си запознат". Казах му, че не съм запознат", каза още главният прокурор.

"Аз ще довърша мандата си, защото за мен има само едно значение - българските граждани да имат сигурност. Време е да бъде изметен този политически боклук. Това не е моя работа, това е работа на българския народ. За мен като работа е важно. Прокуратурата ще продължи по същия начин да работи. Независимо от всичко, независимо какво ще ми коства в личен план. Имам подкрепата на колегите. Прокуратурата е единна и ще продължи да бъде единна. Е, винаги има едно плъхче и няколко мишки. На този натиск, на който е подложена прокуратурата, учудвам се, че им трябваше толкова време да изпълзят. Обичам България", завърши Гешев.

Пред журналисти след изявлението обяви, че очаква да види лицето Борислав Боби Сарафов има ли чест сам да си подаде оставката след предателството към прокуратурата. 

Преди изявлението си Гешев събра своите заместници.

Преди ден той се прибра от Съединените щати, където беше на посещение.

Шестима членове на Прокурорската колегия предложиха предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

Кадровиците предлагат освобождаването да е заради тежко нарушение на служебните задължения.

Предложението е подписано от Георги Кузманов, Огнян Дамянов (прокурорска колегия), Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова (квота на Народното събрание).

Според шестимата кадровици Гешев е уронил престижа на съдебната власт като е наредил мистичният израелски контратерорист да се включи в разследването на атентата.

Това се случи, след като кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел постави като приоритет в програмата си освобождаването на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт. Идеята беше подкрепена от всички партии в парламента.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гешев скъса оставката си в ефир: Борисов питаше за семейството ми и ми предложи да ходя посланик

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!