Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ строят второто по големина посолство в света за $1 млрд. с размер на 21 футболни игрища в Ливан – „Какво е планирано за този комплекс освен издаването на визи???“


Снимка: Twitter/@usembassybeirut

Посолството на САЩ в Ливан публикува в Туитър снимки на строежа на новата си сграда в Бейрут, които предизвикаха въпроси и подигравки заради внушителния му размер.

Комплексът е с размерите на 21 футболни игрища и според съобщенията ще струва 1 млрд. долара. Новото посолство на правителството на САЩ в страна, в която почти 80% от шестмилионното население се бори с бедността, отприщи буря в социалната мрежа.

Мястото на проекта е в предградието Аукар, на около 16 километра североизточно от центъра на Бейрут.

САЩ обявиха плановете си да построят новото посолство през 2017 г. и оттогава комплексът е в процес на изграждане.

Мнозина се питат защо САЩ строят нов комплекс, който ще бъде второто им по големина посолство в света след американското посолство в Багдад, като се има предвид, че средиземноморската страна е с население от само шест милиона души и в момента е изправена пред тежка финансова криза.

„Това е по-голямо от Пентагона“, написа един потребител в Туитър. – „Какво е планирано за този комплекс освен издаването на визи???“

„Място за стотици шпиони и инфилтратори? Оръжейна фабрика също?“,  предположи друг потребител.

„Някакви тайни биолаборатории, закътани в тази сграда, подобна на военен комплекс?“,  попита друг коментиращ.

„Преместиха ли се САЩ в Ливан?“, гласи друг коментар. „Кога ще има цветна революция“ в Ливан – този въпрос също е публикуван под снимката на бъдещото посолство.

„Благодаря ви, че унищожихте всички тези дървета заради огромна военна база, която никой истински ливанец не иска в страната си. Ура за янките“, написа друг потребител в Туитър.

Внушителният комплекс ще бъде разположен върху 43 акра, след като бъде завършен. Цената също предизвиква въпроси, защото идва в момент, когато Ливан е изправен пред тежка икономическа криза.

Ливан е без функциониращо правителство, откакто мандатът на бившия президент Мишел Аун приключи през октомври без заместник. Спорещите политици в страната не успяват да се справят с това, което според Световната банка е една от най-тежките икономически кризи в света през последните 150 години.

САЩ са най-големият донор на хуманитарна и военна помощ за Ливан, но влиянието им в страната е контролирано от Иран и ливанската военни и политическа организация Хизбула.

Посолството на САЩ в Западен Бейрут беше унищожено при бомбен атентат през 1983 г., при който загинаха осем агенти на ЦРУ. След това се премести в Източен Бейрут, но и тази сграда пострада през 1984 г. от бомбен атентат с камион, при който загинаха 241 американски морски пехотинци и 58 френски войници.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ строят второто по големина посолство в света за $1 млрд. с размер на 21 футболни игрища в Ливан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!