Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гешев се прибра в София при засилена охрана. Решен е да се бори докрай

Няма да има прошка за никого, казаха източниците ни.

Главният прокурор Иван Гешев няма никакво намерение да се оттегля доброволно от поста си, решен е да използва всички законови механизми, за да защити позициите си, научи Епицентър. бг от свои източници. 

Той е решен да стигне докрай, за да извади на показ  авторите и поръчителите на опита за "преврат" в прокуратурата, оглавяван от неговия заместник и директро на НСлС Борислав Сарафов, за когото се носят слухове, че вече се виждал в креслото на Гешев. 

Няма да има прошка за никого, казаха източниците ни.

По информация на Епицентър бг върху шестимата прокурои, които написаха писмото до ВСС, е оказан безпрецедентен натиск, за да се обърнат само за 24 часа срещу Гешев. "Чудовищна" е била атаката към тях, за да скалъпят текста и да обвинят Гешев в "тежко нарушение на служебните задължения", което кореспондира с нарушение на Конституцията.

В следващите си действия ВСС ще покаже дали е независим орган, или е подвластен на политически натиск, казват магистрати с дълъг стаж и опит. 

Преди два дни шестима от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поискаха официално отстраняване на Иван Гешев от длъжност. Малко по-късно прокурори от Апелативна прокуратура – София направиха същото.  

Към този момент Гешев не е коментирал писмото на шестимата прокурори до ВСС. По информация на Епицентър.бг преди да го публикуват прокурорите са уведомили Гешев за съдържанието му, но между тях не е постигнат компромис. 

Напротив, Гешев твърдо е решен да се бори докрай, което означава тежка и оспорвана процедура във ВСС. Той ще настоява изслушването му пред ВСС да бъде публично, както и изборът му бе публичен и се готви за "сражение" от типа на Георги Димитров пред Лайпцигския процес. 

Иван Гешев се прибра снощи от САЩ в София с полет от Франкфурт при безпрецедентни засилени мерки за сигурност. 

Десет минути преди да е изведен от самолета, периметърът е бил проверен от полицейски кучета. На мястото се наблюдава засилено полицейско присъствие. Полицейски коли е имало в района на двата терминала и в посока кв. Христо Ботев.

На място е имало и специален автомобил, заглушаващ сигналите, в т.ч. такива на мобилните мрежи. Кортежът е прибрал Гешев от пистата директно от самолета.

Полетът е бил от Франкфурт (Германия), самолетът е кацнал на терминал 2 на летище София в 22:58 ч. Полетът е закъснял с около 18 мин. 

Позицията на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която по традиция няма различно становище от това на главния прокурор по който и да е въпрос, бе изненадваща, защото изведнъж се обърна срещу него и поиска отстраняването му от длъжност. Предложението е подписано от шестима души, избрани както и прокурорите, така и от парламентарната квота на съвета. Това са Георги Кузманов и Йордан Стоев (квота на прокурорите), Гергана Мутафова и Калина Чапкънова (ГЕРБ), Огнян Дамянов (Обединени патриоти) и Светлана Бошнакова (БСП).

В искането си те настояват Пленумът на ВСС да установи нарушение на Гешев – уронване на престижа на съдебната власт и да предложи на президента освобождаването му от длъжност. Причината е намеса на главния прокурор в разследването на т.нар. атентат срещу него на 1 май. 

Според шефа на националното следствие Борислав Сарафов Гешев лично е изпратил на място "израелски експерт", който направил оглед. За подобни действия няма законово основание и главният прокурор не би следвало да се разпорежда по разследване, което лично го засяга. Той е свидетел и пострадал по това дело, пишат шестимата, доскоро беззаветно верни на Гешев членове на ВСС.

Още повече, че през последните три години Гешев не е спрял да обяснява, че прокурорите не са му пряко подчинени, а той е само шеф на шефовете им или "административен ръководител на административни ръководители". Събитията около взрива обаче показват точно обратното.

Искането идва само ден след като кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел заяви, че ако се състави правителство, бъдещият правосъден министър ще поиска свалянето на Гешев от поста поради "уронване престижа на съдебната власт" - тоест същия мотив, който сега посочва Прокурорската колегия на ВСС.

ДПС приветства идеята. ИТН - също. БСП запази мълчание

През последните десетина дни ВСС упорито мълчеше по темата за отстраняването на Гешев. В четвъртък Атанаска Дишева от съдийската колегия поиска казусът да бъде обсъден, но мнозинството отхвърли предложението ѝ. Ден по-късно се появи предложението за отстраняване.

За да бъде свален от поста Гешев, са нужни 17 гласа на Пленума на ВСС, в който заседават съвместно съдии и прокурори. Със същото мнозинство е и избирането. 

В края на 2019 г. същият състав на ВСС одобри кандидатурата на Гешев. Тогава той имаше силната подкрепа на предшественика си Сотир Цацаров, както и на парламентарната квота в съвета. 

Президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев и се стигна до прегласуване във ВСС, в което същите членове на ВСС отново монолитно подкрепиха кандидатурата му.

След втория вот държавният глава няма право да не подпише указ, така че Гешев официално бе назначен на поста.

В следващите две години ВСС отхвърли две предложения за отстраняване на Гешев, макар и основанията да бяха различни. Тогава съветът ясно показа, че е готов да брани главния прокурор на всяка цена. 

Първото искане бе внесено пряз лятото на 2021 г. от Янаки Стоилов, правосъден министър в служебния кабинет на Румен Радев. Съдебният съвет отхвърли това искане като "недопустимо". 

Ето защо казусът стигна до Конституционния съд, който през 2022 г. обяви, че министърът на правосъдието има правомощие да внася мотивирани искания за освобождаване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища при тежки нарушения или неизпълнение на служебните задължения.

Второто предложение за уволнение на Гешев бе направено от Надежда Йорданова, правосъден министър в кабинета "Петков". Същото монолитно мнозинство от 16 гласа във ВСС отхвърли искането.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гешев се прибра в София при засилена охрана. Решен е да се бори докрай

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!