Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Анкара поиска САЩ да й върнат $1.4 млрд. за недоставени изтребители


F-35, снимка: SAC Tim Laurence/MOD

Турция няма планове да чака да бъде върната в американската програма за многоцелеви изтребители F-35, от която беше официално отстранена преди две години, и иска САЩ да й върнат 1,4 милиарда долара, платени за самолетите, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„Искаме парите сега. Искаме парите, които платихме, да бъдат върнати. Нашите приятели от министерството се събраха и прегледаха стъпките, които ще предприемем оттук нататък. Сега се грижим за себе си“, каза Чавушоглу пред медиите.Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че страната е платила 1,4 милиарда долара за самолетите.

През април 2021 г. САЩ изключиха Турция от Програмата за F-35, след като Анкара закупи руските системи за противовъздушна отбрана С-400. Вашингтон анулира съвместния меморандум за изтребителите F-35 с Анкара, като същевременно подписа документа със седем други партньори по проекта – Обединеното кралство, Италия, Холандия, Австралия, Дания, Канада и Норвегия.

Ердоган каза по-късно същата година, че Турция е получила предложение от САЩ да закупи самолети F-16, едно поколение по-стари от F-35.

Конгресът на САЩ обсъжда дали да включи ограничения върху продажбата на самолети в годишния си законопроект за разходите за отбрана за фискалната 2023 г., докато Държавният департамент на САЩ се опитва да убеди законодателите, че сделката е съобразена с интересите на Вашингтон.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Анкара поиска САЩ да й върнат $1.4 млрд. за недоставени изтребители

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!