Следвайте "Буднаера" в Телеграм

“Десетки хиляди британци умират и ние нямаме представа защо“: „Мирър“


Данни за свръхсмъртността във Великобритания през м.г.

Десетки хиляди британци умират повече от очакваното и експертите не са съвсем сигурни защо се случва това.

От май до декември миналата година в Англия и Уелс е имало 32 441 смъртни случая над обичайните нива на смъртност или свръхсмъртност, с изключение на смъртните случаи от Ковид, съобщи британският вестник „Мирър“.

Свръхсмъртността (допълнителни смъртни случаи над средното за базов 5-годишен период) се определят като броя на хората, които са починали над петгодишната средна стойност. В данните се изключва 2020 г. заради увеличението на смъртните случаи от Ковид.

Това означава, че над 32 000 британци се очаква да са живи, но са починали според данните на Службата за национална статистика през този период.

Тези шокиращи цифри повдигат редица важни въпроси за това какво се случва с населението на страната, как се променя и защо толкова много повече хора умират.

Скоковете в допълнителните смъртни случаи (свръхсмъртност) могат да бъдат приписани на редица причини, но не е ясно какво причинява тези пикове, коментира британската медия.

Проф. Дейвид Коулман, почетен професор по демография в Оксфордския университет, заяви пред „Мирър“, че никой не знае със сигурност какво е причинило толкова много смъртни случаи през миналата година.

Той посочи, че след пандемията от Ковид населението на Обединеното кралство е било променено чрез смъртта на значителна част от възрастните хора поради вируса.

Той обясни: „Останалото население трябва да бъде по-здраво, трябва да има период след това, когато смъртните случаи са по-ниски от обичайното, но това не се е случи.“

Проф. Дейвид Коулман посочи две ключови причини, които биха могли да допринесат за увеличаване на прекомерните смъртни случаи, фактът, че Великобритания остарява и придобива по-голям среден индекс на телесна маса. Той обаче подчерта, че това са само предположения и причината не е ясна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: “Десетки хиляди британци умират и ние нямаме представа защо“: „Мирър“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!