Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ купуват от Русия ядрено гориво за $1 милиард


Снимка: РИА Новости

САЩ продължават да са силно зависими от Русия за един ключов ресурс, според американското списание Newsweek. Въпреки многобройните санкции Вашингтон продължава да търгува с Москва, купувайки от нея ядрено гориво.

Ядрената енергетика, която генерира електрическа и топлинна енергия от ядрени реактори чрез процес на разделяне на уранови атоми, не е обект на санкциите повече от година след началото на войната. Обогатяването на уран е високоспециализиран процес, който може да се извършва само в определени страни като Русия, пише Newsweek.

Русия извършва едни от най-големите доставки на уран в света и също така е специализирана в необходимия процес на превръщането му в обогатен уран, който след това може да се използва като ядрено гориво. Търговски заводи за преобразуване на уран работят в Русия, Канада, Китай и Франция, като Русия разполага с най-много инфраструктура, необходима за преобразуването.

„Има множество аспекти на пазара за доставка на ядрено гориво. Докато САЩ са самодостатъчни в производството и преработката на уран, възможностите на САЩ за преобразуване и обогатяване са друг въпрос“, каза Стивън Несбит, президент на Американското ядрено общество , пред Newsweek. – „Пазарът на ядрено гориво е международен и доста конкурентен. Руската държавна ядрена компания „Росатом“ е агресивен доставчик на ядрено гориво и държи значителен дял от световния пазар.“

Поради това държавната корпорация за ядрена енергия „Росатом“ осигурява ¼ от ядреното гориво на САЩ и американците продължават да плащат за ресурса, като са похарчили общо 1 милиард долара за миналата година, по дании на Wall Street Journal.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: САЩ купуват от Русия ядрено гориво за $1 милиард - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!