Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шестима от Прокурорската колегия предложиха Иван Гешев да бъде освободен като главен прокурор

Членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлагат предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от ВСС. 

Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова предлагат Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България, съобщиха от ВСС.

Предложението е депозирано във ВСС на 12 май 2023 г..

Основният аргумент на прокурорите е историята с т.нар "изралески експерт", за когото първоначално бе съобщено, че ще подпомогне разследването на взрива до колата на главния прокурор. Според прокурорите той е бил там без да има каквито и да е процесуални права да разследва в България.

Във фактологията предложителите посочват, че след прочутия атентат на място се оказал зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, който "води със себе си още едно лице - гражданин на държавата Израел".

Бил представен на следователите на място като "израелски експерт по контратерорзъм", доведен по личното разпореждане на Гешев.Той не е представител на държавата и няма никакво отношение към атентата, става ясно още. Въпреки това "лицето било допуснато на местопроизшестивето да огледа".

Припомня се и интервюто на Гешев пред БНТ на 7 май - че експертът имал "богато минало", и че му се доверява повече отколкто на българския министър на вътрешните работи (всъщност Иван Демерджив пръв изнесе - както че не е вярно, че децата са били в колата, така и че има една сачма забита във фар и щетите реално се изразяват в пукнат фар, б.р.).

"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение ан неговите служебни задължения", пишат прокурорите.

Шестимата вносители са досега верните на главния прокурор Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

Прилага се и позицията на Борислав Сарафов, от когото тръгна фактически финалната атака срещу Гешев.

Предложителите изтъкват, че е изпълнен текстът на чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията - че магистрат може да бъде предсрочно освободен при:

"... тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт."

Тук може да бъде прочетен целият текст на предложението. 

Източници: epicenter.bg, БНР

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Шестима от Прокурорската колегия предложиха Иван Гешев да бъде освободен като главен прокурор | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!