Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Незавиден край. В САЩ “погребаха” Тръмп

Съдът в Ню Йорк призна Доналд Тръмп за виновен в сексуално посегателство срещу журналистката Джийн Карол. Той е извършил престъплението преди 27 години, когато е бил на четиридесет и девет, а тя на петдесет и две. Ще сложи ли това край на политическите амбиции на бившия президент?

Срамна присъда

Бившият държавен глава трябва да плати два милиона долара за тормоз и три милиона за клевета, накърнила репутацията на Карол. Процесът стартира в края на април на фона на началото на предизборната кампания на Тръмп. Той е сигурен, че демократите са започнали това, за да му попречат да заеме за втори път Овалния кабинет.

Тръмп нарече присъдата позор и "най-големият лов на вещици на всички времена". Той подчерта, че демократите са се обединили в "партията на дезинформаторите". По-специално те уверяват, че искат да го видят на изборите, но всъщност възпрепятстват това по всякакъв възможен начин. Но, добави бившият президент, въпреки усилията на опонентите му, рейтингът на Джо Байдън е много по-нисък.

Според изследователския център “Лангър” нивото на одобрение на действащия държавен глава е достигнало минимум за целия период на престоя му в Белия дом - 36%. 56% от анкетираните са негативно настроени към него. Според проучване на “Вашингтон Пост” 68% от американците смятат, че Байдън е твърде стар за преизбиране. Числата на Тръмп са значително по-добри. Повече от половината от населението (54%) смята, че се е справял добре с икономическите трудности. И само 44% не са доволни от възрастта му.

Но вестник “Хил” съобщи, че републиканците имат съмнения относно Тръмп. Така влиятелният сенатор Мит Ромни казва: извършител на сексуално насилие не трябва да управлява страната. Неговият колега Бил Касиди се обърна към избирателите: „Ако Карол. беше ваша сестра, какво бихте казали?“

Като по филмите

Скандалът избухна още през 2019 г., когато Карол издаде книга, в която разкри, че е била изнасилвана от шестима души по различно време. Тръмп е сред тях. Според журналистката именно той през 1996 г. е сложил край на сексуалния ѝ живот.

Карол се опитва да съди политика, но на делото не е даден ход. Тогава тя го обвинява в клевета и отричане на изнасилването. Според британския “Гардиън” тя е успяла законно да заклейми Тръмп като "сексуален хищник".

През 1996 г. в магазин “Бергдорф Гудмн” Тръмп помоли Карол да му помогне да избере подарък и тя приема. Той обаче не се интересува от чанти или шапки, а от бельо. В резултат той натиква журналистката в съблекалнята и я изнасилва. Така е описано в книгата.

Адвокатът на Тръмп обвини Карол, че просто е преразказал епизод от „Закон и ред: Отдел за специални жертви“, излъчен през 2012 г. Освен това журналистката и нейните приятели не можаха да назоват точната дата на престъплението, което прави невъзможно Тръмп да представи алиби.

Както и да е, на съдебните заседатели (три жени и трима мъже) бяха необходими по-малко от три часа разисквания, за да признаят бившия президент за виновен.

Американска предизборна история.

Владимир Василиев, главен изследовател в Института за изследване на САЩ и Канада на РАН е съгласен с Тръмп в оценката му за случващото се. "Демократите се опитват да докажат, че неговият морален облик е несъвместим с ръководството на страната. Но това зависи от гласоподавателите", каза експертът.

Социолозите отбелязват уверената преднина на Тръмп пред Байдън и лидерството му в Републиканската партия, припомни Василиев. Скандалите само увеличават популярността му. „Колкото повече обвинения се отправят, толкова повече американците са убедени в политическите мотиви за преследване“, уточнява американистът.

За опонентите на Тръмп не е лесно да направят паралел между него и Бил Клинтън, който също се опитаха да го отстранят от власт заради сексуална връзка с Моника Люински. Факт е, че 42-ият президент на Съединените щати беше излъгал под клетва, а 45-ият е извършил всичките си неправомерни действия, преди да оглави държавата.

Директорът на фондацията "Франклин Рузвелт" за изследване на САЩ Юрий Рогулев смята, че демократите рекламират Тръмп дори повече, отколкото самия той себе си. "Малко вероятно е широките маси да променят мнението си за човек, който уж е изнасилил някого преди 30 години. В същото време присъдата на съда не е окончателна, Тръмп със сигурност ще я обжалва и може да постигне решение в своя полза “, обяснява експертът.

Рогулев смята, че демократите са решили да нанесат превантивен удар в очакване на компрометиращи доказателства за Байдън. "Американските медии съобщиха, че във ФБР се е появил човек, който е готов да говори за корупционни схеми, в които е участвал настоящият държавен глава, докато е заемал поста вицепрезидент", уточни той.

Подобни обвинения са много по-сериозни от една случайна връзка в края на миналия век. Така председателят на Надзорната комисия на Камарата на представителите Джеймс Комър каза, че семейство Байдън е получило повече от десет милиона долара от чуждестранни източници, включително от Китай.

Превод: В. Сергеев

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Незавиден край. В САЩ “погребаха” Тръмп - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!