Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наглец: Личен лекар сам си увеличи потребителската такса

Личен лекар в София е въвел потребителска такса от 5 лева за своите пациенти, а от пенсионерите събира по 2 лева на посещение.

Ценоразписът с увеличените такси се появил на вратата на лекарския кабинет малко след началото на тази година, когато беше повдигнат въпросът за необходимостта от повишение на размера на сегашната такса от 2 лева и 90 стотинки.

Сигналът стигна до редакцията на "Хоризонт", а след препращането му към Здравната каса се оказа, че за да се направи проверка,

е нужно представяне на касова бележка за платена такса – каквато конкретният лекар не издава на пациентите си.

От фонда припомниха, че потребителската такса се определя с решение на правителството и че за пенсионерите тя е фиксирана на 1 лев. 

Потребителска такса - 5 лева, пенсионери – 2 лева, медицински бележки – 3 лева.

Това съдържа ценоразписът на личен лекар, залепен от вътрешната страна на вратата на кабинета в столичен медицински център. Плащането става в кабинета, касов бон не се издава, показа репортерската ни проверка. Пациентите влизат по реда на пристигане, но изчакват допълнително, ако дойде родител с бебе за задължителна имунизация, тъй като в два от дните има зелен коридор за бебета. 

От Здравната каса посочиха, че действащият размер на потребителската такса е от 2 лева и 90 стотинки, като от такса са освободени някои групи пациенти, сред които децата, бременните и родилките до 45-я ден след раждане, онкоболните.

Колкото до пенсионерите, при тях таксата е от 1 лев, останалото се плаща от държавния бюджет на личния лекар. А за медицинските бележки лекарите могат да определят такса по своя преценка, ако са извинителни за отсъствие от училище. В други случаи, като издаване на бележка за липса на контакт със заразно болен, нужна за детско заведение или училище, родителите не дължат такса.  

Според д-р Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари към Здравната каса някои лекарски практики са въвели друг вид организация на работата си, за която изискват допълнително заплащане.  

"Която е със записване на часове, която е свъзана с по-малко чакане, по-добро отношение, повече време за преглед и което реално пациентите в някои практики заплащат. Това вече е съвсем различна услуга, която касае организацията на дейността". 

При всички случаи пациентите трябва да знаят какво плащат, посочи тя. 

Идеята за увеличение на потребителската такса за преглед при лекар беше дадена през януари по време на дискусия в предишния парламент за проблемите в извънболничната помощ. Тогава д-р Любомир Киров се аргументира с това, че размерът й не е променян от 2012-та година. 

След това се завъртяха предложения за обвързване на таксата с минималната работна заплата – например 1 процент от нея, което при сегашния размер на това възнаграждение ще значи 7 лева и 80 стотинки. И тъй като таксата се определя от изпълнителната власт, потърсихме мнението на служебния здравен министър Асен Меджидиев – би ли предложил увеличението й през тази година. Той не посочи дали ще инициира такъв ръст. За таксата трябва да се изчака гласуването на новия бюджет, обясни Меджидиев преди няколко седмици, по време на посещение в Монтана.  

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Наглец: Личен лекар сам си увеличи потребителската такса - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!