Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не e Корупция, а €$ Демокрация: Мария Габриел е вероятен кандидат за премиер на ГЕРБ. Дават министерски кресла на всеки, който я подкрепи

Еврокомисарят Мария Габриел е вероятният кандидат на ГЕРБ за премиер, пишат няколко медии. Утре ГЕРБ-СДС ще предложи кандидат за министър-председател пред лидерите на останалите парламентарни формации. От тях ще очаква подкрепа, като в замяна предлага министерските кресла в евентуалното бъдещо правителство, към които няма да има претенции.

May be an image of text
Tchavdar Nikolov

Мария Иванова Габриел (по баща Неделчева) е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) (2009 – 2017), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.). От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Хаджидимово. През 1997 г. завършва Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, Кюстендил, а през 2001 г. придобива бакалавърска степен по „Българска и френска филология“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Завършва магистратура по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Докторската академия по политически науки, Бордо през 2003 г.

От 2004 до 2008 г. е помощник научен изследовател в Института по политически науки в Бордо, Франция. От 2012 до 2014 г. е координатор на ЕНП в Комисията по права на жените и равенство между половете на Европейския парламент. На 19 октомври 2012 г. Мария Габриел е избрана за заместник-председател на ЕНП жени. През юни 2013 г. е избрана за „Евродепутат на годината“ в категория „Равенство на половете“. 

След европейските избори през 2014 г. Мария Габриел е зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент по въпросите на Средиземноморието, Близкия изток и Северна Африка и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП.

През 2015 г. Европейската асоциация на агенциите по комуникации ѝ връчва отличието „Евродепутат, защитник на социална кауза“ за приноса ѝ за равенството между половете и правата на жените. През 2016 г. получава награда „Евродепутат на годината“ в категория „Развитие“ и орден „Сан Карлос“ на правителството на Колумбия за заслуги към страната в областта на международните отношения и дипломацията.

"Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията в посока, в която всички ние очакваме", уточни по-рано на пресконференция Борисов без да споменава имена.

От думите му се разбра, че все още разчита преди всичко на ПП-ДБ, за да го подкрепят заедно кабинета, с аргумента, че съвместно са разработили програма за правителство. "Слагаме на масата програмата, слагаме на масата тези приоритети, приемлив премиер, който утре ще го съобщя, и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това", заяви герберският лидер. Ако десницата го отхвърли, очаква останалите формации в Народното събрание да застанат зад проектокабинета. Той ще бъде с кратък хоризонт, уточни герберският вожд.

Борисов беше категоричен, че ГЕРБ-СДС няма да се интересува от квоти или места в кабинета, нито дали бъдещите министри ще бъдат политически или експертни лица. Решението на неговата формация е да си запази правото да излъчи само премиера, а министрите да остави на останалите политически сили. "Важното, което ще приемаме, е дали си разбират от работата, дали могат за кратко време да свършат важните неща. Върху това мисля, че може с колегите от ПП-ДБ да постигнем и конституционно мнозинство, защото видно е, че това трябва да се случи и то много бързо", каза той.

Малко по-късно обясни така схемата, по която ще се състави кабинетът: "Първият мандат - така, както народът е казал, с излъчен премиер, който ще е гордост за България и Европа; върху състава слагам празните имена на министерствата и с тези, които се съгласят да имаме споделена отговорност, поделяме имената на министрите." Когато журналистите на брифинга му поискаха уточнения какво отстъпва, Борисов раздразнено добави: "20 министри отстъпвам, за да договаряме имена!" Като стана въпрос за хора от проектокабинета "Денков" на ПП-ДБ, Борисов специално спомена кандидата на десницата за социален министър Иван Кръстев (не политологът), когото нарече "путиновист" и априори отхвърли.

За пореден път той използва тежки думи, за да опише ситуацията на страната, която налага да се направи правителство. "Ние сме катастрофирали! Ние сме фалирали! Ние сме загубили! Ние сме загубили целия си външен облик!"

Той се позова и на президента Румен Радев в аргументацията. Държавният глава по-рано днес обяви, че ще връчи първия мандат на герберите на 15 май, и паралелно с това разкритикува партиите за бездействието им. "Радев е абсолютно прав, че страхът и дребните игрички на партиите да се запазят, да вземат в някой град повече кмет, е безотговорно, и за такива хора няма място в политиката", заяви Борисов. 

Източници: "24 часа", "Сега", "Труд"

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мария Габриел е вероятен кандидат за премиер на ГЕРБ. Дават министерски кресла на всеки, който я подкрепи | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!